Denník N

Minister Korčok: Stratili sme odvahu, nesmieme pustiť do gatí, prieskumy sú budíček

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre Roberta Fica je už všetko, aj záujem štátu, len marketing, hovorí minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS).

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok v rozhovore vysvetľuje, v akom štádiu sú diplomatické rozhovory medzi Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Hovorí aj o tom:

  • či je možné odvrátiť vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou;
  • ako vníma holubice mieru, ktoré Smer vypúšťal na proteste v Bratislave;
  • prečo by sme si mali na Slovensku vyjasniť, kde stojíme;
  • prečo považuje za smutno-smiešnu debatu o tom, či u nás môžu pôsobiť jednotky NATO;
  • ako vníma postoje Borisa Kollára v zahraničnopolitických témach.

Ako keby strach z pandémie vystriedal strach z toho, či bude vojna. Čo na túto otázku odpovedáte?

Nechcem, aby to vyznelo ako prázdna floskula, ale robíme všetko pre to, aby sa toto napätie, ktoré tu naozaj je a vyvoláva aj strach a nepokoj, vyriešilo mierovou cestou. To, čo sa deje, tak to je diplomacia v celej jej šírke, a to je jej úloha. Zapojiť všetko, aby sa pnutia skončili normálnym spôsobom, normálnym usporiadaním.

Vy sám z toho máte stres?

Mám z toho stres, samozrejme, budím sa v noci, ale nie je to ani prvé napätie, ani posledné, ani prvý konflikt, ktorý tu je. Musíme sa správať zodpovedne. Musíme vedieť, čo chceme, kde patríme, ako ochrániť slovenský záujem. Toto je to, z čoho mám stres.

Ale takéto napätie tu nebolo 30 rokov.

Áno, to je namieste. To napätie je spôsobené aj tým, že vojna tu je od roku 2014, konkrétne na východe Ukrajiny, keď prišla o svoje územie. Toto, čo sa teraz deje, nie je len teória, čo by sa stalo, keby sa stalo, lebo ono sa už stalo – a má to dôsledky. Tam sú aj korene dnešného napätia.

Video: Korčok: Stratili sme odvahu, nesmieme pustiť do gatí

V akom štádiu je celý konflikt? Kto čaká na čie stanovisko?

Po návrhoch, ktoré písomne adresovala ruská strana Spojeným štátom a Aliancii v decembri, došlo minulý týždeň k doručeniu odpovedí zo strany NATO aj Spojených štátov. Obe komunikácie sú neverejné, ale ich obsah poznáme. Na odpovedi NATO sme sa podieľali a odpoveď konzultovali aj Spojené štáty. Dohodlo sa, že to zostane neverejné, aby sme dali priestor diplomacii, neviedli sa o tom polemiky a aby došlo čo najskôr k ďalšiemu stretnutiu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už povedal, že nie sú s odpoveďami spokojní.

Áno, on to komunikuje, ale bez toho, aby boli zverejnené detaily. Treba počúvať aj to, čo hovorí, že nie je spokojný s tou časťou, ktorú dala Aliancia, lebo tam je ruská požiadavka najväčšia, a rovnako tlmočil, že o tom, čo poslali Spojené štáty, sa dá rokovať. Veľmi zjednodušujem, ale to je to, čo povedal ruský minister zahraničných vecí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Ivan Korčok

Maroš Žilinka

Obranná dohoda s USA

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie