Denník N

Botticelliho obraz Bolestný Kristus má nového majiteľa, zaplatil zaň viac ako 45 miliónov dolárov

Maľba Sandra Botticelliho Bolestný Kristus. Foto - Sotheby's
Maľba Sandra Botticelliho Bolestný Kristus. Foto – Sotheby’s

Botticelli vzkrieseného Ježiša namaľoval v náročnom období po tom, čo ho ovplyvnil dominikánsky mních a fanatik Girolamo Savonarola. Ide o druhé najdrahšie dielo vytvorené týmto talianskym renesančným umelcom.

Madridské Prado, parížsky Louvre alebo florentské Uffizi vystavujú najznámejšie diela talianskeho renesančného umelca Sandra Botticelliho. Len výnimočne sú jeho obrazy alebo fresky v súkromných zbierkach. Podľa odborníkov z aukčnej spoločnosti Sotheby’s je ich najviac päť.

Jedným z nich je Bolestný Kristus, ktorý sa minulý týždeň v New Yorku vydražil za 45,5 milióna dolárov (okolo 40 miliónov eur).

Sotheby’s ho označila za „majstrovské dielo Botticelliho neskoršej kariéry“.

Ide o portrét vzkrieseného Ježiša Krista na čiernom pozadí, ktorý uprene hľadí dopredu. Na hlave má tŕňovú korunu a okolo nej svätožiaru plačúcich anjelov, ktorí držia nástroje jeho mučenia. Zvlnené hnedé vlasy mu padajú na ramená, má zviazané ruky, na ktorých má jazvy po ukrižovaní.

Späť k náboženstvu

„Tento obraz patrí do jeho neskoršieho života. Pravdepodobne ho namaľoval, keď mal niečo vyše päťdesiatky,“ povedal pre agentúru AFP Christopher Apostle z oddelenia starých majstrov aukčnej siene Sotheby’s. „Ako niekto starne, stáva sa viac introspektívnym, viac metafyzickým, duchovnejším. A myslím, že to na tomto obraze veľmi dobre vidno.“

Obraz teda pochádza z obdobia okolo roku 1500, keď sa Botticelli nachádzal na konci svojej umeleckej kariéry a prežíval náročné obdobie. Podľa životopisca talianskych renesančných umelcov Giorgia Vasariho prepadol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie