Lietadlo, kancelária či reštaurácia. Štúdie objasňujú, kde nám hrozí väčšie riziko a ako dlho vydrží koronavírus na koži
Do stredne veľkej reštaurácie vojde dvadsaťštyri ľudí bez rúška a jeden nakazený omikronom. Po koľkých minútach hrozí, že sa nakazia? A ako sa to zmení, keď začnú spievať? Vedci sa snažia prepočítať riziko, ktorému sa vystavujeme počas rôznych aktivít.
Odborníci varujú, že s omikronom sa pravdepodobne stretne každý. V súčasnosti je na Slovensku každý druhý test na covid pozitívny.
Lenže na ľuďoch sa prejavuje aj únava z pandémie a dvojročný život v izolácii prináša aj pridružené zdravotné riziká. Aké nebezpečné je navštíviť kaviareň, kino či športovisko? Viaceré štúdie sa venujú tomu, ako manažovať riziko nákazy pri rôznych aktivitách čo najlepšie.
Vedci v rámci nich modelujú scenáre z bežného života a vďaka doterajším poznatkom o správaní vírusu prepočítavajú, do akej miery sú naše socializačné plány dobrým nápadom.
Kalkulačka rizika
Povedzme, že sa chystáte na večeru do reštaurácie. Má rozlohu sto metrov štvorcových a okrem vás je v nej ďalších 24 ľudí, ktorí nemajú respirátory, jedia a rozprávajú sa.
Reštaurácia má mechanickú ventiláciu, bežný filtračný systém a 60-percentnú relatívnu vlhkosť.
Ak sa v takomto prostredí ocitne niekto s omikronom, podľa odborníkov z Massachusettského technologického inštitútu (MIT), riskujete infekciu už po