Denník N

Hatráková je nový Žilinka

Katarína Hatráková počas tlačovej konferencie v Národnej rade. Foto - TASR
Katarína Hatráková počas tlačovej konferencie v Národnej rade. Foto – TASR

Ešte stále je čas nerozhodovať o budúcej detskej komisárke podľa slepej straníckej lojality.

Kandidátka na detskú komisárku a poslankyňa za OĽaNO Katarína Hatráková sa opakovane bráni tým, že stále rastúce podozrenia o tom, že na túto funkciu nespĺňa ani profesionálne, ani osobnostné kritériá, nie sú ničím iným len prekrúcaním pravdy či dielom jej neprajníkov a neprajníčok. Je to jej právo, hoci jeho uplatňovanie o nej tiež niečo vypovedá.

Faktom je, že počet medializovaných prípadov, v ktorých Hatráková pochybila, prekročil únosnú mieru a šancu, že by mohla byť dobrou komisárkou pre deti, si ešte sama znižuje svojimi vyjadreniami a činmi, ktoré poburujú jej kolegov aj kolegyne aj časť verejnosti. A čo je najhoršie, jej postupy škodia  konkrétnym ľuďom a aj deťom. Práve tie by mal ochraňovať úrad, ktorý by chcela viesť.

Minulé roky ukázali, že pod vedením Viery Tomanovej často slúžil iným záujmom, čo viedlo k tomu, že už aj tak nie celkom fungujúci systém ochrany detí mal ďalší slabý a nespoľahlivý článok. Po voľbách sa očakávalo, že sa to zmení, že deti budú mať skutočne zástupcu či zástupkyňu, ktorá sa za ne postaví v rámci svojich kompetencií a platných zákonov.

Lenže to, že Hatráková má pomerne veľké šance, že ju za komisárku (pri minulej jej chýbal jediný hlas) zvolia, nedáva veľa nádejí, že k tomu dôjde.

Poslanci a poslankyne, ktoré budú rozhodovať o Hatrákovej by aj vďaka verejným vypočutiam o nej aj jej protikandidátke Márii Vargovej mali mať dostatok informácií a mali by aj poznať výhrady odbornej verejnosti. Tu netreba predstierať, že sú obe nepopísaným listom papiera alebo že sa o nich nedá nič dohľadať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie