Denník N

Skupujú rum a čokoládu, aby ich podporili. Prečo sa Litva sporí s Čínou a čo to znamená pre Slovensko

Litovská ambasáda v Pekingu je už niekoľko mesiacov bez veľvyslanca. Môže za to spor s čínskou vládou. Foto - TASR/AP
Litovská ambasáda v Pekingu je už niekoľko mesiacov bez veľvyslanca. Môže za to spor s čínskou vládou. Foto – TASR/AP

Začiatkom nového roka sa na facebookovej stránke jedného z taiwanských úradov objavil zvláštny príspevok.

Rada pre národný rozvoj ľuďom dávala návod, ako sa dá v kuchyni využiť rum. V štyroch obrázkoch vysvetľovala, že ho môžu použiť pri príprave francúzskych toastov, steaku, dezertu aj drinku so zázvorovým tonikom.

Ak nepoznáte kontext, tak recepty s alkoholom od inštitúcie, ktorá sa bežne venuje ekonomike a plánovaniu, pôsobia naozaj čudne. Vláda však chcela motivovať ľudí, aby si kúpili litovský rum a tak podporili malú európsku krajinu, ktorá sa rozhodla budovať vzťahy s Taiwanom. Aj za cenu, že to vyvolá hnev Číny.

Práve do Číny pôvodne smerovalo 20-tisíc fliaš rumu, alkohol by však zrejme zablokovali čínski colníci. Čína podľa Litvy a EÚ začala bojkotovať tovar od litovských výrobcov, hoci Peking to oficiálne odmietal. Bolo by to proti pravidlám medzinárodného obchodu.

Dodávku rumu sa rozhodol zachrániť Taiwan, ktorý ich odkúpil. Okrem toho oznámil, že zakladá fond, cez ktorý v Litve investuje 200 miliónov dolárov a pobaltskej krajine pomôže rozbehnúť výrobu cenných mikročipov.

Takto jej chce pomôcť, aby odolala čínskemu tlaku, ktorý sa stupňuje od minulého leta. Litva sa medzičasom stala symbolom odporu pre mnohých kritikov Pekingu a v Európe znovu otvorila debatu, či si Čína voči Únii nedovoľuje príliš veľa.

Taký silný tlak nečakali

Na začiatku celého sporu je na prvý pohľad nepodstatná správa. V médiách sa objavila vlani v lete a s výnimkou ľudí, ktorí sledujú dianie v Číne, zaujala málokoho. Litva sa s Taiwanom dohodla, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie