Denník N

Chcel opäť natrieť Biľakov pomník, skončil na polícii

Foto - Facebook Ondreja Dostála
Foto – Facebook Ondreja Dostála

Aktualizované – 12:06. Predseda OKS Ondrej Dostál sa najprv polícii udal, že schvaľuje postriekanie pomníka výtvarníkmi Petrom Kalmusom a Ľubošom Lorenzom. Keď ho nezačali vyšetrovať, pokúsil sa ho natrieť na červeno sám.

Pomník komunistickému funkcionárovi, ktorý pozval sovietske vojská, aby obsadili v roku 1968 Československo, mal byť opäť natretý na červeno. Pokúsil sa o to v piatok ráno predseda mimoparlamentnej OKS Ondrej Dostál ako prejav spolupatričnosti s výtvarníkmi, ktorých za poškodenie pamätníka Vasila Biľaka trestne stíhajú. Na mieste ho však čakala polícia a nedovolila mu to. Odviezli ho na policajnú stanicu, aby tam vysvetľoval, čo chcel robiť.

„Bola tam polícia a zabránili mi v tom. Teraz ma vezú na podanie vysvetlenia do Svidníka,“ napísal Dostál cez SMS. Polícia na neho čakala a snažila sa Biľakov pomník ochrániť. Politik totiž už vo štvrtok na Facebooku oznámil, čo ide urobiť.

„Keď som pri pomníku otvoril farbu a vytiahol štetec, vyzvali ma, aby som to nerobil a nastúpil do auta,“ opisoval akciu Denníku N. Dostála po 11. hodine polícia prepustila. Na policajnej stanici strávil asi trištvrte hodiny. Nevie, či ho obvinia z výtržníctva ako výtvarníkov. Vraví, že nebolo jeho cieľom spôsobiť škodu, ale nechať sa obviniť ako oni. Pokiaľ tak neurobia, urobí „ďalšie kroky“ on.

Dostál takto oznámil, že sa chystá na Biľakov pomník. Foto – Facebook Ondreja Dostála

Pomník, ktorý nechali postaviť vďační funkcionári súčasnej KSS v Biľakovom rodisku Krajná Bystrá, na červeno nastriekali hneď po jeho odhalení košickí výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz. Namaľovali naň okrem iného červený nápis „sviňa“. Polícia ich obvinila z vandalizmu a nepomohlo im ani odvolanie na generálnej prokuratúre. Polícia vyčíslila škodu na 1600 eur.

Po namaľovaní pomínka farbu očistili, kovová busta však potom v lete zmizla a pred obecným úradom zostal len prázdny stĺp. Teraz je tam už nová pamätná tabuľa s Biľakovým portrétom.

Pomaľovaný pamätník Vasila Biľaka v Krajnej Bystrej. Foto – archív Petra Kalmusa

Prokurátor Attila Izsák odvolanie výtvarníkov zamietol v celom rozsahu. Napísal, že pamätník postavili v súlade so zákonom a zásah obvinených voči nemu bol neprimeraný. „Motívom konania obvinených mohlo byť prezentovanie ich názoru na predstaviteľa komunistického režimu, avšak tento spôsob prezentácie je potrebné objektívne označiť za prejav vandalizmu, ktorý je spoločensky nežiaducim stavom.“

Dostál, ktorý s činom Kalmusa a Lorenza sympatizuje, spolu s ďalšími aktivistami najprv napísal list, v ktorom natretie pomníka schvaľuje. Schvaľovanie trestného činu je totiž tiež trestným činom. Keď ho polícia odmietla stíhať, sťažoval sa prokuratúre. Aj tá ho však stíhať odmietla. „Ak súd odsúdi Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza na akýkoľvek trest, bude musieť na rovnaký trest odsúdiť aj mňa. Keď nestačí schvaľovanie, je potrebné pristúpiť k natieraniu,“ napísal Dostál na Facebooku po tom, ako si kúpil červenú farbu, aby Biľakov pomník natrel.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prípad Biľakovej busty

Slovensko

Teraz najčítanejšie