Denník N

Z konca v Chelsea sa spamätával dva mesiace. Lamparda čaká v Evertone chaos

Frank Lampard je novým trénerom Evertonu. Foto - TASR/AP
Frank Lampard je novým trénerom Evertonu. Foto – TASR/AP

Everton má problém a vyriešiť ho má Frank Lampard. Klub, ktorý tradične bojuje o európske poháre, je v tabuľke Premier League na šestnástom mieste. Pásmu zostupu uniká iba o štyri body, na jar preto bude s najväčšou pravdepodobnosťou bojovať o záchranu.

Everton sa nachádza v chaose, preto sa teraz obrátil na Lamparda, hráčsku legendu Chelsea. Lampard má skúsenosti s postom manažéra iba z jednej sezóny v druholigovom Derby County a osemnástich mesiacov v Chelsea.

Lampard dostal zmluvu na dva a pol roka. Objavili sa však pochybnosti, lebo so situáciou, aká momentálne v Evertone je, nemá skúsenosť. Tím podáva výkony hlboko pod očakávania a v klube sa momentálne nedá hovoriť ani o nejakej dlhodobej stratégii.

Iránsky majiteľ Farhad Moshiri cez leto na post manažéra najal Rafaela Beníteza. Ten je síce skúseným trénerom, ale veľká časť fanúšikov bola nespokojná. Ešte pred pár rokmi totiž trénoval mestského rivala Liverpool FC.

Benítezovi sa ani nedarilo a rozhádal sa s niektorými hráčmi. Napríklad s ľavým obrancom Lucasom Dignem, ktorého v januári aj pre spor s Benítezom Everton predal do Aston Villy. Paradoxne, o pár dní neskôr klub vyhodil aj Beníteza. Prišiel teda o kvalitného hráča a zároveň hľadal nového manažéra.

Majiteľ Moshiri chce, aby Everton bojoval o trofeje, ale chýba mu dostatočné know-how. A to aj preto, že Everton v súčasnosti po personálnych zmenách nemá žiadneho športového riaditeľa a dokonca ani šéfa skautingu. Moshiri však po oznámení príchodu Lamparda vyhlásil: „Naša budúcnosť je svetlá. Musíme sa spojiť. Ja aj fanúšikovia by sme mali byť trpezlivejší – áno, ja som tiež netrpezlivý.“

Pri výbere manažéra si teraz dal poradiť aj od Tima Cahilla, legendárneho Austrálčana, ktorý za Everton nastupoval v rokoch 2004 až 2012. Cahill sa s Lampardom dlhšie kamaráti a vraj by sa mohol stať súčasťou novej funkcionárskej štruktúry v Evertone.

Na konci januárového prestupového obdobia klub priviedol Lampardovi dvoch kvalitných hráčov do zálohy: Deleho Alliho z Tottenhamu na trvalý prestup a Donnyho van de Beeka z Manchestru United na hosťovanie. Ani jeden z nich doteraz nehrával pravidelne, do hry Evertonu však môžu priniesť nový rozmer.

„Môžem sa (od Lamparda) naučiť veľa vecí, lebo bol v podobnej pozícii ako ja: záložník, ktorý strieľal veľa gólov,“ povedal van de Beek.

Lampard teraz musí vymyslieť, ako z oboch dostať maximum. V Derby a Chelsea sa spoliehal najmä na variant systému 4 – 2 – 3 – 1 či 4 – 3 – 3. Alli a van de Beek sú však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie