Denník N

Mali by si neočkovaní platiť za liečbu? Majú si platiť aj iní, ak sa o seba nestarajú? Odpovedajú minister, politici a odborníci

Vo Francúzsku sa minulý týždeň rozbehla debata o tom, či by mali mať ľudia, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať proti covidu-19, aj naďalej liečbu hradenú z verejného zdravotného poistenia. V televíznom vystúpení ju otvoril šéf parížskych nemocníc Martin Hirsch.

Minister francúzskeho zdravotníctva jeho výzvu nekomentoval, viacerí francúzski zdravotníci jeho návrh odmietli a krajne pravicoví politici vyzvali na jeho odvolanie.

No poslankyňa za stranu prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (LREM) Olga Givernetová uviedla, že „problém, tak ako ho nastolila lekárska obec, nemožno ignorovať“.

Prieskum agentúry IFOP z polovice januára ukázal, že 51 percent Francúzov považuje za oprávnené, aby nezaočkovaní ľudia, ktorí skončia na JIS, platili celý účet za pobyt v nemocnici alebo aspoň jeho časť.

Podobné pravidlá platia v Singapure, ktorý má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti na svete. Keď jeho obyvatelia odmietnu vakcínu proti covidu-19, prípadnú liečbu si platia zo svojho. Pre úplnosť však treba dodať, že systém ich zdravotného poistenia sa líši od francúzskeho aj od nášho.

Aj na Slovensku už bola možná spoluúčasť za starostlivosť témou. Ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo spravodlivosti pripravilo aj analýzu, či by to bolo možné. Záverom analýzy bolo, že zavedenie takéhoto nástroja by muselo prejsť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie