Denník N

Cez olympiádu nepili ani vodu, radšej ju rýchlo vypľuli. Idú proti prírode, opisuje expertka ruské krasokorčuliarky

Kamila Valijevová a trénerka Eteri Tutberidzeová. Foto - TASR/AP
Kamila Valijevová a trénerka Eteri Tutberidzeová. Foto – TASR/AP

Kamila Valijevová napokon môže pretekať aj v individuálnej súťaži.

Aktualizované v pondelok o 8:17 o verdikt Športového arbitrážneho súdu.

Ani jedna z nich ešte nie je dospelá a spája ich aj trénerka. Ruské krasokorčuliarky Kamila Valijevová, Anna Ščerbakovová a Alexandra Trusovová tesne pred olympiádou ovládli majstrovstvá Európy, na ktorých získali všetky tri medaily. Zlatá Valijevová má len pätnásť rokov, jej kolegyne sedemnásť.

Rusky sú hlavnými favoritkami olympijských pretekov a práve najmladšej z nich sa dávali najväčšie šance na zlato. Ešte do pondelka však nebolo jasné, či Kamila Valijevová bude môcť vôbec súťažiť, keďže mala pozitívny dopingový test na trimetazidín vo vzorke odobratej v decembri. Športový arbitrážny súd jej to napokon dovolil.

Všetky tri Rusky sú členkami krasokorčuliarskej školy svojráznej trénerky Eteri Tutberidzeovej, ktorá vychovala aj predošlú olympijskú víťazku Alinu Zagitovovú a striebornú medailistku Jevgeniju Medvedevovú.

Jej súčasná zverenkyňa Kamila Valijevová sa ešte pred zistením o pozitívnom dopingovom teste stala v tímovej súťaži prvou ženou v histórii, ktorá na olympiáde skočila štvoritý skok. Ďalšie štvorité skoky uvidíme od Rusiek takmer určite aj v individuálnej súťaži.

Na decembrovom ruskom šampionáte sa o štvorité skoky pokúsilo sedem súťažiacich vo veku štrnásť až sedemnásť rokov a 11 z 18 pokusov sa skončilo úspešne. Skočili ich aj Valijevová, Ščerbakovová a Trusovová.

Nástup mimoriadne mladých pretekárok schopných skákať štvorité skoky zmenil ženské krasokorčuľovanie. Podľa bývalej slovenskej reprezentantky Oľgy Beständigovej sa z neho „vytratila ladnosť a jedinečnosť“.

„Koľko ľudí, toľko chutí, ale mne to tam chýba, to ‚kraso‘. Keď tieto súťažiace nastúpia a ako stroje skáču jeden štvoritý skok za druhým, pripomína to skôr gymnastiku. Samozrejme, je krásne vidieť, čo ľudské telo dokáže, ale telo dá tiež jasne najavo, keď je toho už priveľa,“ hovorí pre Denník N Beständigová, ktorá s bratom Jozefom reprezentovala Slovensko v športových dvojiciach na olympiáde v Salt Lake City 2002.

To, že telo dá jasne najavo, keď je toho priveľa, ukazujú viaceré príbehy krasokorčuliarok zo školy Eteri Tutberidzeovej. Ak ich budú Valijevová, Ščerbakovová a Trusovová nasledovať, potom je pre ne olympiáda v Pekingu prvou a poslednou – o štyri roky už budú pristaré a vytlačia ich iné tínedžerky.

Hlavou proti múru a prírode

Metódy Eteri Tutberidzeovej sú kritikmi často označované za škodlivé; poukazujú na to, že jej pretekárky majú „expiračnú lehotu“. Scenár je zväčša rovnaký: Tutberidzeová začne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie