Denník N

Fotograf Maňo Štrauch zobral svojho syna, známeho youtubera GoGa, do Auschwitzu

Foto - autor
Foto – autor

V bardejovskej Bašte je do konca februára výstava, ktorá vás nenechá ľahostajnými.

Pani Elvíra Weiszová, rodená Kohnová (1915), sa počas druhej svetovej vojny pred nacistami skrývala na lazoch pri Čiernom Balogu. Hitler jej vzal celú rodinu, blízku i vzdialenú. Zahynulo deväť jej členov, väčšinou v koncentračnom tábore Osvienčim.

Pani Otília Winterová, rodená Politzerová (1915), mala šťastie, z Osvienčimu sa vrátila. Zabudnúť sa nedá, ale žiť treba, povedala pred smrťou.

Ide o dva z viacerých príbehov obyvateľov bratislavského domova Ohel David, ktoré obrazom aj slovom zaznamenal fotograf Maňo Štrauch. Toto zariadenie pre ľudí, ktorí prežili holokaust, zriadila Židovská náboženská obec.

Dnes už nikto z portrétovaných nežije.

Keď umenie pomáha

Druhou súčasťou výstavy Krajina, ktorá nezabúda (1941 až 2021) sú Štrauchove čiernobiele fotografie koncentračného tábora, tretiu tvoria grafiky výtvarníka Milana Lukáča.

Ich spoločná výstava pripomína rasové násilie 80 rokov po vydaní takzvaného Židovského kódexu.

„Dlhé roky som robil pre Trend ‚chlebovky‘. Vždy ma pritom lákali vlastné témy, najmä sociálne. A tak sme s aktivistom zo Spiša Michalom Smetankom založili občianske združenie Umenie pomáha a pripravili túto putovnú výstavu,“ hovorí Štrauch, viacnásobný víťaz súťaže Slovak Press Photo.

Výstava spojená s diskusiami na tému historickej pamäte a extrémizmu sa po premiére v Snine dostala do synagógy v Liptovskom Mikuláši. Odtiaľ smerovala do Bardejova, ešte by mala putovať do Košíc a na možno aj do ďalších miest.

Foto – autor

Na fotografa kedysi silno zapôsobil Spielbergov film Schindlerov zoznam. „Do Auschwitzu som sa opakovane vracal s obidvomi synmi. Najmä GoGa sa to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie