Denník N

Politologička Szomolányi: Sme už v prvom štádiu autokratizácie

Soňa Szomolányi. Foto N - Tomáš Benedikovič
Soňa Szomolányi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vladimír Mečiar používal lož, Robert Fico používa špinavú lož, hovorí politologička a sociologička, profesorka Soňa Szomolányi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ešte stále učíte politológiu?

Tento školský rok je prvý, keď som v septembri nezačala učiť, a bol to po tých desaťročiach zvláštny pocit. Učila som od roku 1975. Je potešenie pozorovať a vidieť bývalých študentov, a musím povedať, že ich je veľa úspešných.

Chýba vám to?

Chýba, je to istý druh závislosti. Ale na niečo bol možno ten jeden rok dištančnej výuky dobrý, lebo tá mi nechýba. Na vyššom magisterskom stupni je zaujímavý a cenný najmä kontakt so študentmi, hlavne keď má človek študentov ako partnerov. Rada debatujem a cez ten počítač ani oni neboli vo svojej koži. Je to väčšia záťaž, menší prínos, rovnako aj pre vyučujúcich. Pre študentov to znamenalo aj viac pracovať, pretože museli odovzdávať viac písomných prác.

Určite však nejako pracujete a premýšľate nad tým, čo ďalej. Idete písať?

Určite premýšľam. Som politický človek. Aj keď som bola minulý týždeň na lyžovačke, tak som každý večer pozerala Newsfilter Denníka N a čo sa deje. Ak budem mať pocit, že k tomu množstvu publikovaných a vytlačených slov môžem pridať niečo, čo bude mať váhu a zmysel, tak sa chystám niečo väčšie napísať. Ale nechcem si dávať „deadliny“, užila som si ich dosť, bolo to stresujúce a prejavilo sa to aj zdravotne. Lekárka sa ma pýtala, keď som prišla s problémami so srdcom, či nemám stres, a ja som povedala, že naopak – chýba mi. Rozhodne sa nenudím.

Ako veľmi pandémia ovplyvnila slovenskú politiku?

Veľmi, aj keď ešte viac ju ovplyvnila skutočnosť, že lídri súčasnej opozície sú zapletení do mafiánskeho systému, ktorý sa tu vytváral za roky vlád Roberta Fica s jeho Smerom. To je faktor, ktorý tu doteraz nebol, a vytvára silnú motiváciu a plné nasadenie vodcu a predsedu Smeru Fica. To robí súčasnú situáciu možno aj náročnejšou, než to bolo v čase zápasu s Mečiarom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Iné podcasty Denníka N

Maroš Žilinka

Peter Pellegrini

Robert Fico

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie