Denník N

Zdravotná sestra Lazorová: Za minulý rok ubudlo 600 sestier. Do piatich rokov tu môže byť katastrofa

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová hovorí, že z odmeny 350 eur boli zdravotníci rozčarovaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V posledných týždňoch sa rokuje o platoch sestier aj iných zdravotníkov. V utorok bol o tom aj výbor v parlamente, kam podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej neprišiel zástupca ministerstva financií ani práce.

Lazorová v rozhovore opisuje:

  • aká je nálada medzi sestrami,
  • ako vyzerajú rokovania o platoch
  • aj to, či cítiť nedostatok sestier na zdravotnej starostlivosti.

Obmedzuje sa dnes zdravotná starostlivosť pre nedostatok sestier?

Určite áno. Aj keď verejne to nikto neprizná, lebo nechceme zneisťovať pacientov. Už pred pandémiou sa zatvárali oddelenia alebo niektoré ich časti a znižovali sa počty lôžok, teda možnosť prijatia pacientov do nemocníc – aj z dôvodu nedostatku sestier a pôrodných asistentiek.

Takže za oddeleniami, ktoré maľujú a rekonštruujú, je často nedostatok sestier?

Určite áno. Deklaruje sa, že sa to deje na určitý čas, kým sa nezlepší situácia, väčšina tých ošetrovacích jednotiek sa však už neotvorí.

Video: Rozhovor o odchodoch sestier a aj o tom, že k nám nechcú ísť ani sestry z Ukrajiny (autorky: Veronika Folentová, Martina Koník)

Aká je medzi sestrami nálada?

Nemali sme medzi jednotlivými vlnami dosť času na oddych. Sestry mali veľa nadčasov a väčšina zamestnávateľov tvrdí, že nie je schopná im to zaplatiť, lebo nie sú zdroje. Čo nie je úplne pravda. Nadčasy sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie