Denník N

Fico si pýta post predsedu NKÚ, ale už nespomína, ako pred rokmi vybabral s opozíciou a jej kandidátom – Marošom Žilinkom

Predseda Smeru Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predseda Smeru Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

K voľbe šéfa NKÚ sa postavím presne tak, ako ste sa k tomu postavili vy, keď ste ako Smer vládli sami a zvoli ste si vlastného kandidáta Mitríka, odkázal Robertovi Ficovi Boris Kollár. Smer v roku 2015 odmietol kandidáta spojenej opozície a dal hlasy kandidátovi Pavla Freša.

Robert Fico (Smer) v utorok vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby koalícia rešpektovala zásadu, že za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) by mal byť zvolený nominant opozície.

Predseda NKÚ sa mal voliť na februárovej schôdzi parlamentu, nakoniec voľbu odsunuli o mesiac neskôr, na marec. Dnes kontrolný úrad vedie Karol Mitrík, zvolený v roku 2015 za jednofarebnej vlády Smeru.

„Historicky bola pri voľbe predsedu NKÚ rešpektovaná zásada, že táto významná ústavná funkcia prináleží parlamentnej opozícii. Takto to bolo aj v prípade predsedu NKÚ pána Jasovského, ako aj v prípade predsedu NKÚ pána Mitríka,“ hovorí Fico.

Líder Smeru v skutočnosti v liste adresovanom Borisovi Kollárovi ukazuje len časť reality. Ak by mala dnešná vládna koalícia nasledovať príklad Smeru, ktorý v roku 2015

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie