Denník N

Univerzita Komenského chce rektora voliť o pol roka skôr, aby do voľby nezasiahli ľudia zvonku

Rektor Univerzity Komenského Marek Števček počas inaugurácie v roku 2019. Zdroj - TASR
Rektor Univerzity Komenského Marek Števček počas inaugurácie v roku 2019. Zdroj – TASR

Záujem kandidovať má aj súčasný rektor Marek Števček, ale iba vtedy, ak bude rektora voliť akademická obec, tvrdí Univerzita Komenského.

Dlhé roky voľba rektora Univerzity Komenského prebiehala v novembri, tento rok univerzita plánuje voľby už na máj. Súčasnému rektorovi Marekovi Števčekovi uplynie funkčné obdobie po štyroch rokoch 31. januára 2023.

Skorší termín voľby prichádza v čase, keď parlament rokuje o novele vysokoškolského zákona, ktorá prinesie zmeny aj v spôsobe voľby rektora – predovšetkým v tom, že by do nej zasiahli aj ľudia z externého prostredia. Práve s tým Univerzita Komenského zásadne nesúhlasí a organizovala proti tomu aj niekoľko protestných pochodov.

Ak sa voľby uskutočnia v máji, prebehnú podľa doteraz platných pravidiel.

„Ak je to pravda, tak ma to prekvapuje, lebo je to neštandardný krok,“ reaguje štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis, ktorý novelu zákona o vysokých školách presadzuje.

Univerzita priznáva, že májové voľby sú ich protestom

Voľby rektora ešte zatiaľ nie sú oficiálne vyhlásené, ale na univerzite už existuje interný dokument, ktorý má Denník N k dispozícii. Sú v ňom predbežne dohodnuté termíny volieb rektora. Voľby rektora vyhlasuje Akademický senát Univerzity Komenského.

Podľa dokumentu voľby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie