Denník N

Po Vallovi zakladá lokálnu stranu aj Hattas: Nitra sa musí zbaviť väzieb na ľudí z Očistca a Dobytkára (+ video)

Marek Hattas. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marek Hattas. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nitriansky primátor a poslanec parlamentu Marek Hattas (klub SaS) zakladá lokálnu stranu s názvom Tím Kraj Nitra – Združenie kandidátov Nitrianskeho kraja. Vysvetľuje, prečo nekandiduje za SaS a prečo hľadajú kandidáta na župana prostredníctvom inzerátu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Marek Hattas (34) je primátor Nitry a poslanec parlamentu. V roku 2018 s náskokom vyhral komunálne voľby za Tím Hattas, do parlamentu kandidoval za stranu Za ľudí, dnes je členom klubu SaS.

V rozhovore hovorí:

  • prečo ide tak ako Vallo cestou lokálnej strany,
  • či stranícke nálepky v komunále škodia,
  • či hľadanie župana v konkurze nie je rizikom,
  • ale aj ako sa Nitra vyrovnáva s pandémiou.

Bratislavský primátor Matúš Vallo, ktorý v minulých komunálnych voľbách kandidoval pod značkou združenia Team Vallo, ohlásil založenie strany s názvom Team Bratislava. Vy ste kandidovali ako združenie Tím Hattas. Vznikne podľa Vallovho vzoru strana Team Nitra?

Áno, pevne verím, že vznikne strana Tím Kraj Nitra. Spájame sily, lebo chceme pokračovať v zmene, ktorú sme priniesli mestu. Na to potrebujeme aj partnera na strane župana. Na jeseň tohto roka budú komunálne voľby spojené so župnými, budú sa konať v jeden deň. Dávame dokopy šikovných ľudí v Šali, vo Vrábľoch či v Leviciach, v kontakte sme s ďalšími po celom kraji a chceme založiť krajskú stranu.

Čiže tak ako v prípade Matúša Valla, lokálna strana s regionálnymi ambíciami, bez snahy ovplyvňovať celoštátnu politiku.

Presne tak, spájame ľudí v regióne.

Video: Marek Hattas: Nitra sa musí zbaviť väzieb na ľudí z Očistca (Autori: Dušan Mikušovič, Martina Koník)

Aby sme si vysvetlili kontext: vy aj Vallo ste pred štyrmi rokmi pri komunálnych voľbách v roku 2018 využili fígeľ alebo možnosť napísať si názov občianskeho združenia na volebných lístkoch do kolónky zamestnanie, vďaka čomu volič vedel, ktorí kandidáti na miestnych poslancov sú tí vaši, aj keď šlo nie o straníkov, ale o nezávislých kandidátov. To sa nepáčilo poslancom Smeru, ktorí za minulej vlády presadili zákon, aby v kolónke zamestnanie nemohli byť „vlastné názvy“. Vy ste prišli s novelou, aby bolo na lístkoch postavenie kandidátov strán a lokálnych združení rovnocenné, ale tá neprešla. Prečo?

Mali sme debaty v rámci koalície o tom, aké veci upraviť vo volebnom zákone. Bohužiaľ, už pri počiatočných rokovaniach Sme rodina tento nápad vetovala. Pritom je to štandardná vec. V sedemnástich krajinách Európskej únie fungujú lokálne politické strany alebo je možné kandidovať pod hlavičkou lokálnych politických združení. Bohužiaľ, Sme rodina to vetovala a tým je to pre mňa nateraz uzatvorené.

Prečo to nechceli?

Nerozumeli tomu. Nevnímajú atmosféru, ktorá tu je, že ľudia vytvárajú politiku aj zdola, čo je podľa mňa úplne prirodzené. Veľa kandidátov v regióne chce mať nejakú hlavičku, nejaký zjednocovací prvok, ale nechcú byť vo vysokej politike. V Českej republike je bežné, že na lokálnej úrovni kandidujú združenia či lokálne strany ako „Krajšie Brno“ či „Krajšie Holešovice“. Sme rodina nepochopila, že je to spôsob, ako aktívnych ľudí povzbudiť, aby vstúpili do lokálnej politiky – a možno časom vstúpili aj do tej vysokej politiky.

Znamená to, že zakladáte politickú stranu, o ktorej síce budete hovoriť, že je lokálna, ale technicky to bude strana ako každá iná. A musíte na ňu vyzbierať 10-tisíc podpisov.

Presne tak. Budeme zbierať podpisy, verím, že nám ľudia v kraji pomôžu.

Po rozkole v strane Za ľudí – pre korektnosť poviem, že predsedníčka strany pani Remišová vraví, že to nebol nijaký rozkol, len odchod skupinky funkcionárov – ste s kolegami prešli do klubu strany SaS. Prečo nekandidujete za túto stranu?

Do klubu SaS sme prešli ako nezávislí. Vystúpili sme zo strany Za ľudí a pri debatách o tom, ako ďalej, sme dospeli k tomu, že SaS nám bola najbližšia. Vnímam to tak, že môj Tím Hattas tvoria nezávislí mestskí poslanci a poslankyne, aktivisti, ktorí nechcú byť spájaní s vysokou politikou. Je úplne normálne, že preto vytvárame regionálnu stranu.

Nechceli byť spájaní s vysokou politikou alebo s SaS?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Hegerova vláda

Komunálne a župné voľby 2022

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie