Denník N

Prezidentka: Ak neprijmeme jednotky NATO, staneme sa terčom, najslabším ohnivkom

Zuzana Čaputová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Skúste mi dôverovať, že moja geopolitická orientácia sa nezmení počas jednej zahraničnej cesty, vraví prezidentka Zuzana Čaputová.

Prinášame prepis rozhovoru pre reláciu Braňo Závodský Naživo Rádia Expres. Zuzana Čaputová hovorí aj o tom, že:

  • tisícka vojakov NATO by nám mohla pomôcť s protivzdušnou obranou či bojom proti hybridným hrozbám;
  • že interpretačná doložka k zmluve s USA zaväzuje aj budúce politické generácie;
  • prečo bola cesta Maroša Žilinku do Ruska nevhodná;
  • že podporuje zdravotníkov a ich požiadavku vyšších platov.

Lídri Slovenska sa nevedia dohodnúť. Moskva hovorí o obavách z USA a NATO. NATO hovorí, že sa len bránime, lebo nevieme, čo chce urobiť obrovská ruská armáda na hraniciach Ukrajiny. Malo by nám prísť pre istotu NATO pomôcť posilniť svoje východné krídlo? Prečo sme rozdelení a prečo sa mnohí obávajú aj obrannej dohody s USA? Pani prezidentka, niektoré vaše odpovede sú mimoriadne očakávané, možnože boli očakávané aj skôr. V časoch hybridnej vojny krajina potrebuje odvážnych a rozhodných štátnikov a štátničky, schopných urobiť v záujme krajiny aj nepopulárne rozhodnutia. Aké ťažké je pre vás robiť tie nepopulárne rozhodnutia?

Samozrejme, ťažké to je. Tie rozhodnutia sú veľmi zodpovedné a naozaj treba zohľadňovať odbornosť špecialistov. Ale, samozrejme, aj množstvo ďalších politických konzekvencií, atmosféru v spoločnosti, obdobie, v ktorom žijeme.

Zároveň je tu naliehanie, aby sa štátnik, konkrétne trebárs ja, vyjadril. Dala som jasné stanovisko minulý týždeň na sociálnych sieťach. Bolo citované v médiách v utorok. V stredu som odletela na zahraničnú služobnú cestu, vrátila som sa v piatok v noci. V pondelok som mala opäť rokovania, okrem iného aj s náčelníkom generálneho štábu, a už včera som mala ďalšie verejné vyjadrenie. Treba konať s rozvahou, nie silácke slová, nie veľké slová, ale rozvaha a vysvetľovanie a rozumné kroky. Verím, že odpovede prichádzajú včas, po veľmi dôkladnom zvážení a príprave.

Robíte tie rozhodnutia aj s ohľadom na budúce prezidentské voľby?

Nerobím.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obranná dohoda s USA

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie