Denník N

Najvyšší súd napísal prelomové rozhodnutie k paragrafu 363. Žilinku to zabrzdí

Maroš Žilinka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Maroš Žilinka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Najvyšší súd napísal, že na Úrad špeciálnej prokuratúry sa nevzťahuje interný pokyn generálneho prokurátora, ktorý hovorí, že prokurátor musí počkať na podanie obžaloby, kým generálny prokurátor nerozhodne podľa paragrafu 363.

Takmer dva mesiace po samotnom rozhodnutí vyhotovil Najvyšší súd uznesenie, v ktorom posudzoval, či môže prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podať na súd obžalobu na obvinené osoby aj bez toho, aby generálny prokurátor rozhodol o ich žiadosti podľa paragrafu 363.

Najvyšší súd už začiatkom decembra povedal, že je to možné, ale čakalo sa na samotné zdôvodnenie rozhodnutia. Teraz z neho vyplýva, že pre Úrad špeciálnej prokuratúry pôjde o prelomové rozhodnutie, ktoré ovplyvní jeho ďalšie postupy aj fungovanie.

Najvyšší súd uznal, že úrad špeciálnej prokuratúry je samostatný a nezávislý orgán, a upozornil na to, že samotný zákon hovorí, že mu generálny prokurátor nemôže dávať takzvané negatívne pokyny. Čakanie na rozhodnutie podľa paragrafu 363, a teda nepodanie obžaloby, je podľa Najvyššieho súdu vlastne tiež negatívny pokyn a vyhlásil, že úrad na to vôbec čakať nemusí. Rozhodnutie podľa paragrafu 363 navyše nie je riadny, ale mimoriadny opravný prostriedok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Maroš Žilinka

Najvyšší súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie