Denník N

Koľko je na Slovensku Rómov? Medzi atlasom a sčítaním je stále veľká priepasť (+ mapy a grafy)

Trenč, okres Lučenec. Z 558 obyvateľov obce sa v sčítaní obyvateľov k rómskej národnosti prihlásili šiesti. Ďalší desiati rómsku národnosť uviedli ako svoju ďalšiu národnosť. Národnosť a ďalšia národnosť sú technické pojmy, kvôli lepšiemu porozumeniu ich nazývajme prvá a druhá národnosť.

Ľudia, ktorí dedinu poznajú, by boli pravdepodobne z výsledku prekvapení. Keď výskumníci spolu so splnomocnencom vlády pre rómske komunity zisťovali, koľko je na Slovensku Rómov, v Trenči toto číslo odhadovali na 519, teda viac ako 90 percent obyvateľov obce.

V Stráňach pod Tatrami žije podľa odhadu 1 907 Rómov. Vo vlaňajšom sčítaní však rómsku národnosť ako svoju prvú národnosť uviedlo len 94 obyvateľov obce. Ako svoju druhú 56.

Celoslovenský rozdiel medzi počtom Rómov v sčítaní obyvateľov a v najnovšom Atlase rómskych komunít je takmer trojnásobný. Kým atlas z roku 2019 udáva, že na Slovensku žije asi 440-tisíc Rómov, v sčítaní sa k rómskej národnosti v roku 2021 prihlásilo len 156-tisíc Rómov. Viac ako polovica z nich si navyše rómsku národnosť uviedla len ako druhú národnosť.

Koľko teda na Slovensku máme Rómov a ktoré dáta by sme mali používať, keď o nich hovoríme?

Sčítanie vs. atlas

Zo sčítania vieme najmä to, koľko ľudí sa samo rozhodlo prihlásiť k rómskej národnosti. Ide o sebadeklaratórny údaj. Každý z nás si môže vybrať, k akej národnosti sa prihlási.

Spoluautor Atlasu rómskych komunít v roku 2013 Alexander Mušinka vysvetľuje, že ten prináša inú informáciu o Rómoch na Slovensku: „Atlas nezaujíma, koľko je na Slovensku ľudí, ktorí sa hlásia k danej národnosti. Zaujíma ho, koľko je na Slovensku ľudí, ktorí sú okolím považovaní za Rómov a ako k Rómom sa k nim aj správajú.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie