Denník N

Slovensko je významnou súčasťou CERN-u, dodávame techniku i ľudí

Veľký hadrónový urýchľovač (LHC). Foto – TASR/AP
Veľký hadrónový urýchľovač (LHC). Foto – TASR/AP

Slovákov v CERN-e počuť: podieľajú sa na návrhoch experimentov, výstavbe detektorov, vývoji softvéru, elektronických modulov a kontrolného systému.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

V Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN), najväčšom laboratóriu na svete pre výskum jadrovej a časticovej fyziky, máme dobré meno, povedal nám Peter Chochula, ktorý v inštitúcii pracuje.

„Napríklad Karel Šafařík pracoval ako fyzikálny koordinátor experimentu ALICE, teraz určuje jeho fyzikálny program. Ide o výskum, na ktorom sa zúčastňujú desiatky krajín a takmer dve tisícky ľudí,“ vraví Chochula.

Od roku 2007 je viceprezidentom CERN-u Slovák Branislav Sitár. „Samozrejme, máme aj mnohých iných slovenských vedcov a pracovníkov z oblasti fyziky, elektroniky či IT, ktorí tu pracovali alebo pracujú. Spomenúť treba aj študentov, ktorí si tu robia doktorát alebo sa zúčastňujú krátkodobých či dlhodobých výskumných programov,“ dodáva Chochula.

Členské krajiny CERNu. Modré sú zakladateľké štáty, zelené sa pridali neskôr. FOTO – Wikipedia
Členské krajiny CERN-u. Modré sú zakladateľské štáty, zelené sa pridali neskôr. Foto – Wikipédia

Slováci sa podieľali na výstavbe urýchľovača

Okrem fyzikálneho výskumu sa Slovensko podieľa na návrhu experimentov, výstavbe detektorov, vývoji softvéru, elektronických modulov a kontrolného systému. Ku stavbe urýchľovača sme prispeli napríklad tým, že sme vyrábali takzvané kryostaty.

Ide o špeciálne termonádoby, ktoré obkolesujú magnety pozdĺž celého urýchľovača. Časť z nich pochádza zo Slovenských energetických strojární Tlmače.

Keď urýchľovač stavali, magnety, ktoré sú potrebné na udržanie obiehajúcich častíc na svojej dráhe, dopravovali na svoje miesto špeciálnym posuvným vozíkom. Vyrobili ho v ZŤS VVÚ Košice. Je taký presný, že dokáže uložiť magnety na miesto s presnosťou 100 mikrónov – je to približne hrúbka ľudského vlasu.

Oceľové platne potrebné na výstavbu kalorimetra (povedané zjednodušene, ide o prístroj na meranie tepla) pre experiment ATLAS vyrobili v Novej Dubnici, elektronické karty pre kalorimeter sú z Košíc. Zdvíhacie zariadenia na prepravu kalorimetra vyrobili v Prešove.

Elektronické obvody pre polovodičový detektor SPD (Silicon PIXEL Detector) experimentu ALICE pochádzajú z Košíc.

Slovensko sa podieľalo aj na výrobe detektora TPC (The ALICE Time Projection Chamber), vyrábali a testovali sme 26 komôr. Na projekte pracovali vedci z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

Slovenské firmy sa aktívne zapájajú do dodávok technických zariadení pre CERN. V jeho databáze je okolo 55 slovenských podnikov.

Modré kryostaty pre LHC dipóly. FOTO – CERN
Modré kryostaty pre LHC dipóly. Foto – CERN

Investícia do CERN-u sa nám vypláca

Podpora CERN-u má pre Slovensko veľmi praktické výhody. Počas obdobia výstavby urýchľovača sme mali veľmi vysoký návratový koeficient. Znamená to, že za každý švajčiarsky frank zaplatený do CERN-u v rámci nášho členského prípevku sme dostali viac než dva franky naspať v zákazkách.

V tomto ukazovateli sme boli svojho času na druhom mieste zo všetkých krajín.

Ak chcete ísť do CERN-u, prihláste sa cez interný prihlasovací systém.

Pre vysokoškolských študentov existuje možnosť prihlásiť sa na stáž v rámci letného programu. Šanca na úspech je veľmi vysoká.

Podľa Petra Chochulu „má študent zo Slovenska, ktorý splní všeobecné podmienky, napríklad priemer známok a zameranie výskumu, viac ako 50-percentnú šancu, že ho zaradia do programu. Bude môcť stráviť leto v CERN-e a pracovať na výskumnom alebo technickom projekte.“

Kryomagnety sú v sekcii umiesťňované v tuneli za pomoci takzvaného “Transfer Equipment Set”, ktorý bol vyrobený slovenskou spoločnosťou ZŤS VVÚ Košice. FOTO – CERN
Kryomagnety umiestňujú pomocou „súpravy na prenos zariadenia“ (Transfer Equipment Set). Vyrobila ju slovenská spoločnosť ZŤS VVÚ Košice. Foto – CERN
Obvody tohto detektoru SPD pochádzajú z východoslovenskej metropoly, Košíc. FOTO - CERN
Obvody tohto detektora SPD pochádzajú z Košíc. Foto – CERN
TPC detektor v rámci experimentu ALICE. Na výstavbe a testovaní jeho komôr sa podieľali vedci matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. FOTO – CERN.
TPC detektor v rámci experimentu ALICE. Na výstavbe a testovaní jeho komôr sa podieľali vedci z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Foto – CERN

https://www.youtube.com/watch?v=CJxcW7ECQng

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

CERN

Príroda

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie