Denník N

Meno Valášek vyskočilo v prejave prezidentky, opozícia aj Matovič spochybňujú Čaputovej nadstraníckosť

Niekdajší premiér a prezidentka. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Niekdajší premiér a prezidentka. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej o napätí na Ukrajine, ktorý predniesla tento týždeň v utorok, vznikal aj v počítači poslanca Tomáša Valáška (Progresívne Slovensko).

Upozornil na to web Refresher, ktorý sa pozrel na vlastnosti dokumentu na oficiálnej stránke prezidentskej kancelárie. Prezidentská kancelária aj Tomáš Valášek tvrdia, že stanovisko prezidentky písala poradkyňa prezidentky Jana Kobzová, ktorá je manželkou poslanca PS, pričom v spoločnej domácnosti majú jeden počítač.

Hovorca prezidentky Martin Strižinec pre televíziu Markíza poprel, že by sa Valášek akokoľvek podieľal na prejave prezidentky. Valášek pritom aj Denníku N povedal, že prejav a aj témy zahraničnej politiky s prezidentkou konzultoval. Prezidentská kancelária v stanovisku pre Denník N už po rozhovore s reportérom Markízy napísala, že si prezidentka „k témam obrany a bezpečnosti niekoľkokrát prizvala aj Tomáša Valáška“.

Prejavy a poradcovia

To, že s prejavom prezidentke pomáha jej poradkyňa, odborníčka na zahraničnú politiku, je bežný postup u nás aj vo svete – len máloktorá hlava štátu si píše všetky prejavy sama. Problematické je prepojenie autorstva dokumentu na člena politickej strany.

Zuzana Čaputová kandidovala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie