Denník N

Pellegrini a Fico sa pretekajú, kto má lepšie nápady proti zdražovaniu. Hlas klesá, Smer rastie

Pellegrini odišiel po voľbách 2020 zo Smeru a založil Hlas. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pellegrini odišiel po voľbách 2020 zo Smeru a založil Hlas. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vnútri opozície prebieha politický súboj. Peter Pellegrini a Robert Fico – a teda Hlas a Smer – spolu bojujú o post lídra opozície. A majú aj spoločnú tému – veľké zdražovanie.

Hlas od jesene nasľuboval opatrenia, ktoré by stáli už stovky miliónov eur, a tvrdí, že peniaze na to sú. Smer zasa stavil na osvedčenú taktiku, ktorú použil už v rokoch 2004 až 2006.

Obe strany spolu idú aj do referenda, do ktorého chcú okrem predčasných volieb a obrannej zmluvy s USA dostať aj jednu sociálnu otázku. Preferencie Smeru stúpajú a Hlasu klesajú.

Pellegrini predstavil svoje ďalšie veľké sociálne návrhy aj vo štvrtok. Chce znížiť DPH z desiatich na päť percent pri potravinách, ktoré majú už teraz zníženú daň, navrhuje zaviesť nulovú DPH na potraviny z dvora, dočasné zníženie spotrebnej dane na naftu aj benzín o 20 centov za liter a dal by minimálne 150 eur každej domácnosti, ktorá je výrazne postihnutá zvýšením cien energií. „Je tu snaha obrániť a zachrániť ľudí,“ vysvetľoval návrh s tým, že ak podľa Pellegriniho minister financií Igor Matovič nepríde s opatreniami reagujúcimi na rast cien do konca budúceho týždňa, podajú návrh na jeho odvolanie.

O pár desiatok minút mu kontroval Fico. V parlamente mu nevyšiel už šiesty pokus rozbehnúť mimoriadnu schôdzu, na ktorej chcel vládu vyzvať na predstavenie krokov na pomoc domácnostiam a podnikom proti zdražovaniu. Strašil obrovskými sociálnymi nepokojmi.

Smer nakupuje ako pred 18 rokmi

Kým Hlas rozšafné návrhy sociálnych opatrení produkoval mesiace, Smer oveľa viac energie venoval bojom za „politických väzňov“, teda za obvinených nominantov Ficových garnitúr. V posledných týždňoch sa najviac venuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie