Denník N

Nadal postúpil v Šanghaji už do semifinále, Wawrinka uhral len tri gemy

Foto: ap
Foto: ap

„Na tvrdom povrchu som nehral semifinále celý rok a teraz som v ňom dvakrát po sebe,“ tešil sa španielsky tenista.

Tri gemy. Len toľko dovolil štvrtému nasadenému Stanislasovi Wawrinkovi uhrať vo štvrťfinále turnaja ATP Masters 1 000 v Šanghaji ôsmy nasadený Rafael Nadal.

Španiel je vo forme. Po finálovej účasti v Pekingu, kde nestačil len na fenomenálneho Novaka Djokoviča, je blízko zopakovať tento úspech aj v druhom z čínskych veľkomiest.

Tohtoročného víťaza Roland Garros zdolal po setoch 6:2 a 6:1. Švajčiar v osemfinále absolvoval menší maratón, keď na vyradenie Chorváta Marina Čiliča potreboval až tri hodiny a bola na ňom cítiť únava. Napriek všetkému podal Nadal solídny výkon a môže sa tešiť z postupu medzi najlepšiu štvorku.

„Byť v semifinále je pre mňa skvelý výsledok. Na tvrdom povrchu som nehral semifinále celý rok a teraz som v ňom dvakrát po sebe. To je veľký skok vpred. Som sebavedomejší, hrám lepší tenis na vyššej úrovni. To ma veľmi teší, lebo na sebe tvrdo driem,“ povedal Nadal na kurte.

Od stavu 2:2 v prvom sete zabral a zápas už z rúk nepustil, získal po sebe ďalších 9 gemov. Aj keď s Wawrinkom prehral posledné dva vzájomné duely, dnes si štatistiku opäť vylepšil. Má ju vysoko aktívnu – vedie 13:2.

Počas pomaly končiacej sezóny Nadal zažil viacero vzostupov a pádov, preto by chcel zakončil rok na víťaznú nôtu. V boji o finále sa mu postaví Francúz Jo-Wilfred Tsonga, ktorého zdolal vo ôsmich z posledných jedenástich duelov, no Španiel zostáva opatrný.

Tsongov prehľad

„Na tomto type kurtu hráva rád, lebo je rýchly. Na podobných povrchoch sa vyžíva vďaka silnému podaniu a veľmi dobrému forhendu. Trafí podanie, použije jeden úder a ide na sieť,“ opísal Francúzov štýl Nadal, ktorý zdôrazňuje, že jeho forma postupnými krokmi stúpa.

„Je to veľmi súťaživý tenista. Nebol by v semifinále, ak by nehral dobre. Takže to bude ťažký zápas. Ja tiež dúfam, že sa budem každým dňom aj naďalej zlepšovať ako doteraz, aj zajtra,“ uzavrel.

Nadal zbiera rozhodujúce body v snahe zabezpečiť si jednu z posledných štyroch voľných miesteniek na koncoročný turnaj šampiónov v Londýne. V ročnom porovnaní sa posunul na šiestu priečku a verí, že zvládne dostihnúť aj piateho Čecha Tomáša Berdycha. Ten dnes prehral s Britom Andym Murraym a Šanghaj opúšťa.

Berdychov úder po čiare

Berdychov úspešný premožiteľ sa v druhom semifinálovom súboji stretne s absolútnym favoritom na celkový triumf – Srbom Novakom Djokovičom. Svetová jednotka zdolala Bernarda Tomica 7:6 (6) a 6:1. Austrálčan jej vzdoroval predovšetkým v prvom sete. V tom druhom už však kládol len minimálny odpor.

Tomicov obranný bekhend

dvojhra – štvrťfinále:

Jo-Wilfried Tsonga (16-Fr.) – Kevin Anderson (12-JAR) 7:6 (6), 5:7, 6:4, Rafael Nadal (8-Šp.) – Stanislas Wawrinka (4-Švajč.) 6:2, 6:1, Novak Djokovič (1-Srb.) – Bernard Tomic (Austr.) 7:6 (6), 6:1, Andy Murray (3-V.Brit.) – Tomáš Berdych (5-ČR) 6:1, 6:3.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie