Denník N

Ad.: Literárne časopisy a koniec zneužívania tradície

Hlavné dôvody našej literárnej biedy sú v abecednom poradí tieto: bezcharakternosť, intrigánstvo, krátkozrakosť, lenivosť, nafúkanosť, neznášanlivosť, obmedzenosť, prospechárstvo, samoľúbosť, snobizmus, zákernosť, zbabelosť a hlavne ľudská hlúposť.

Autor je spisovateľ

So záujmom som si prečítal zamyslenie nad stavom časopisov, zameraných na literatúru, od Viliama Nádaskaya. I pousmial som sa. Reku – aha, konečne sa našiel jeden statočný, ktorému stoja za zmienku aj mimo úzkeho kruhu priateľov krásnych (aj menej krásnych) kníh. Reakciu Márie Bátorovej som prijal s vysloveným záujmom. Radosť pominula po prvej jej vete, záujem po prvom odseku. Hlavne preto, že hoci je sama literárna vedkyňa, nezabudla začať invektívou voči autorovi textu, na ktorý sa rozhodla reagovať.

Na vysvetlenie – Viliam Nádaskay je literárny vedec práve tak ako Mária Bátorová, pracuje v literárnom ústave SAV, a teda z hľadiska kompetentnosti písať o časopisoch venovaných literatúre mu prináleží aspoň tak ako pani Bátorovej. Jediný štatisticky významný rozdiel medzi nimi je v počte hodín odsedených v knižniciach a za písacím stolom. Ale to ešte neznamená, že podľa toho pôjdeme merať kvalitu ich práce. Alebo že sa Mária Bátorová bude ostentatívne v prvej vete pýtať: „Ktože to je ten Nádaskay, keď sme o ňom v našom literárnom spolku ešte nepočuli?“

Skutočný zmysel tej otázky v sebe ukrýva kľúčový problém SSS. Spolok slovenských spisovateľov je totižto spolok, ktorý má historicky leví podiel na neutešenom stave združovania spisovateliek a spisovateľov na Slovensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie