Denník N

Nová štátna tajomníčka u Lengvarského: Najhorší scenár je pripravený na 7-tisíc obsadených lôžok

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Lenka Dunajová Družkovská sa pozná s ľuďmi z OĽaNO, no nepredpokladá, že jej nominácia išla len od exministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Pred nástupom do funkcie pôsobila ako námestníčka ošetrovateľstva vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Nová štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská si veľmi dobre uvedomuje, aký veľký problém je nedostatok zdravotných sestier u nás a ich mzdy. V rozhovore hovorí:

  • o omikrone a o tom, ako rokujú s kúpeľmi, aby tam pri preťažení kapacít v nemocniciach mohli presúvať pacientov,
  • aj o tom, či vláda upustila od poľných nemocníc a ako budú fungovať triážne stany pri nemocniciach,
  • a aké veľké rozdiely môžu byť medzi platmi zdravotných sestier a aké napätie je na niektorých pracoviskách.

Kto vám dal ponuku na štátnu tajomníčku?

Ponuka na menovanie do funkcie štátnej tajomníčky asi trochu súvisela s mojím životným príbehom. Bola som jedna zo sestier, ktoré sa v roku 2015 zapojili do celoslovenského štrajku. Snažili sme sa poukázať na nedostatok sestier, ktorý bude o pár rokov neudržateľný. To sa v podstate aj stalo. Môj pracovný príbeh bol poznačený aj negatívnou skúsenosťou s konkrétnou nemocnicou.

Myslíte Fakultnú nemocnicu v Žiline, keď vás nechceli po výpovedi vziať späť? 

Áno, negatívna skúsenosť súvisela aj s tým. Odišla som do súkromnej stomatochirurgickej ambulancie, kde som mala dobré pracovné podmienky. Aj to bol pre mňa signál, že má zmysel zostať na Slovensku, pretože som vtedy veľmi zvažovala, že odídem do zahraničia. Aj táto skúsenosť mi dala nádej, že sa oplatí zostať v zdravotníctve. Keďže Martin bol náročný na dochádzanie, rozhodla som sa zmeniť prácu a nastúpila som ako anestéziologická sestra do Fakultnej nemocnice Trenčín.

Vtedy ste bývali v Bytči? 

V Bytči bývam doteraz. V Trenčíne som nastúpila do funkcie námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť pred druhou vlnou pandémie. Riešili sme všetky veci – od reprofilizácie pracovísk cez veľkokapacitné testovanie až po očkovanie. Tím, ktorý sme mali v nemocnici, bol fantastický. Lekári, sestry a aj ostatný zdravotnícky personál boli veľmi nápomocní. Bez ochoty okolia by som sama nedokázala nič. Tým som sa zapísala aj do spolupráce s ministerstvom. Moja nominácia bola v prvom rade odborná, no s politickým súhlasom vlády.

Ponuka prišla od ministra Lengvarského alebo cez niekoho iného? 

Bola to ponuka viacerých ľudí, ktorí moje meno navrhli.

Aj od Mareka Krajčího?

Pána Krajčího poznám osobne z čias jeho pôsobenia na ministerstve, pretože sme spolu riešili pandémiu. V Trenčíne sme ako jedni z prvých otvárali veľkokapacitné testovanie a následne aj veľkokapacitné očkovacie centrum, zapojili sme sa aj do pilotného očkovania v rámci výjazdovej očkovacej služby. Riešili sme očkovanie vo firmách, v domovoch sociálnych služieb a domácnostiach, kde sme očkovali imobilných pacientov. Rovnako poznám aj ministra Lengvarského z pracovného života z obdobia jeho pôsobenia v Ústrednej vojenskej nemocnici, aj keď spolupráca s ním nebola taká intenzívna. S ním sme spolupracovali pri zapožičaní vojenských kontajnerov pri veľkokapacitnom mobilnom odberovom mieste.

Keď ste prišli do funkcie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Vladimír Lengvarský

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie