Denník N

Do prípadu Zoroslava Kollára zasiahol covid. Sudkyňa odmietla obžalobu, lebo jeho advokát v izolácii si nemohol naštudovať spis

Zoroslav Kollár v októbri 2020, keď bol zadržaný. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zoroslav Kollár v októbri 2020, keď bol zadržaný. Foto N – Tomáš Benedikovič

V čase, keď mal Kollárov obhajca dostať šancu na študovanie spisu, ležal doma s covidom a bol v izolácii. Vyšetrovateľka mu nevyhovela a termín mu neposunula, tlačili ju väzobné lehoty. Kollárovi sa končí väzba 20. februára.

Sudkyňa Ružena Sabová v stredu odmietla obžalobu na konkurzného právnika Zoroslava Kollára a podnikateľa známeho z mafiánskych zoznamov Tomáša Rajeckého. Svoje rozhodnutie vysvetlila tým, že v prípade došlo k „závažnej procesnej chybe zakladajúcej porušenie práva na obhajobu“.

Chybu mala urobiť vyšetrovateľka, keď neumožnila riadne záverečné preštudovanie spisu. Väčšinou je to jeden z posledných úkonov pred podaním návrhu na obžalobu. Obhajcovia v tomto štádiu môžu podať návrhy na doplnenie dokazovania. Slúži aj na preverenie procesného postupu vo vyšetrovaní.

O odmietnutí obžaloby informoval na Facebooku jeden z Kollárových obhajcov Matúš Gémeš. Urobil tak v ten istý deň, ako sudkyňa rozhodla. Špecializovaný trestný súd vo štvrtok uznesenie o odmietnutí obžaloby Denníku N sprístupnil na základe infožiadosti.

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že proti rozhodnutiu podá sťažnosť. Rozhodovať bude teda Najvyšší súd.

Kollár a Rajecký sú v tomto prípade obvinení z rozsiahlej korupcie. Za úplatky mali zabezpečiť ochranu pred vyšetrovaním nelegálnej výrobne cigariet. Obaja obvinenia odmietajú.

Aj v prípade, že by Najvyšší súd potvrdil postup sudkyne, neznamená to, že Kollár s Rajeckým sa v tomto prípade nepostavia pred súd. Prokuratúra bude môcť opäť podať obžalobu po napravení chyby, ktorú im súd vytkol.

Advokát dostal covid

Z uznesenia sudkyne Sabovej vyplýva, že vyšetrovateľka s predstihom niekoľkých dní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie