Denník N

Filozof športu: Máte výhrady k čínskej politike? Potom by vás olympiáda v Pekingu mala tešiť

Ilustrácia – Badiucao pre Deník N
Ilustrácia – Badiucao pre Deník N

Olympiáda zažíva krízu legitimity. Čína pošliapava ľudské práva, ale žiadať od športovcov bojkot hier v Pekingu nie je fér. Hlavná zodpovednosť má ležať na Medzinárodnom olympijskom výbore, ale asymetria moci je obrovská, hovorí vo veľkom rozhovore k začiatku Zimných olympijských hier Peking 2022 český filozof športu Vojtěch Ondráček.

V rozhovore sa okrem iného dočítate, v čom bude olympiáda v Pekingu úspešná, aj keď na ňu padá kritika, prečo olympijské hry nie sú a nikdy neboli apolitické, prečo je z Číny športová veľmoc a prečo je Medzinárodný olympijský výbor nedemokratický a ako je možné, že má ako nezisková organizácia takú moc nad národnými vládami.

Nie je to ani rok, čo sme sledovali letnú olympiádu v Tokiu. Hry boli v mnohých ohľadoch problematické a ťažké aj pre Japonsko ako usporiadateľskú krajinu, ale i pre športovcov a organizátorov. A v piatok sa oficiálne začali ZOH Peking 2022. Z Tokia známe problémy pretrvávajú a k nim sa pridali mnohé ďalšie. Čakajú nás jedny z najproblematickejších hier v moderných olympijských dejinách?

Z istého hľadiska to bude rýdzo úspešná olympiáda. Veď napokon ako aj Tokio. Športové predstavenie, úžasné výkony, radosť z medailí víťazných národov, všetko bude veľké. Bude sa útočiť na rekordnú sledovanosť, ktorú zvýšili už posledné ZOH v juhokórejskom Pchjongčchangu, ktoré podľa Medzinárodného olympijského výboru sledovalo 28 percent obyvateľov planéty.

A letná olympiáda?

Letná je ešte populárnejšia, ale tam už sa prejavil problém – Tokio bolo menej sledované ako predchádzajúce letné hry v Riu. Súvisí to s krízou legitimity olympijských hier, ale k tej sa asi ešte dostaneme. Keď zostaneme pri Pekingu: spolu s Tokiom ho vnímam ako taký vrchol, na ktorom už sa však prejavuje prepad.

S Tokiom svet súcitil, že tam z dôvodu protivírusových opatrení nesmeli byť zahraniční diváci. Pritom práve oni sú z hľadiska usporiadateľa hlavným dôvodom pre hry. Tie lákajú desiatky miliónov turistov, či už priamo na hry, alebo aj dlho po nich na miesta späté s olympiádou. Bez nich ide z hľadiska usporiadateľa o slušne povedané nezmyselnú záležitosť – bez eufemizmu v podstate o tragédiu.

Počkajte, a čo radosť zo športu? Napínavá súťaž, triumfy?

Iste, lenže šport už vo svojej extenzívnosti dosiahol vrchol. Sledujeme ho dennodenne, stále sa niečo deje, každý šport má svoje šampionáty. Olympiáda stratila pôvodné kúzlo z čias niekedy pred sto rokmi, kúzlo, že sa športovci z celého sveta stretnú na jednom mieste a niekto z nich bude najlepší. To sa rozdrobilo do všetkých tých športových odvetví, ktoré fungujú samy za seba.

Áno, hry ešte žijú z olympijského ducha. A stále je to obrovské predstavenie, štyri roky celosvetového športu zhustíte do dvoch týždňov a pozerajú sa na to aj ľudia, ktorí šport obvykle nesledujú – to športovú rovinu skutočne prekračuje. Usporiadateľská krajina sa ukáže celému svetu. Preto teraz Čína čelí kritike, že zneužíva šport, aby v očiach sveta vylepšila svoj obraz. Otázka je, nakoľko je to úspešné.

Čo tým myslíte?

Olympiáda priťahuje oči sveta oboma smermi – k dobrému, ale aj zlému. Keby Čína

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Rozhovory

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie