Denník N

Olympiáda v čase covidu. Zakázané je objímať sa a povzbudzovať, do izolácie vás pošlú aj o polnoci

V jedálni v hlavnom tlačovom centre rozváža jedlo dron. Foto - TASR
V jedálni v hlavnom tlačovom centre rozváža jedlo dron. Foto – TASR

Počas olympiády zatiaľ odhalili vyše 300 pozitívnych prípadov, napriek tomu organizátori očakávajú pokles a neboja sa, že by ju museli pre vírus prerušiť.

Traja slovenskí hokejisti mali napokon šťastie. Po prvom pozitívnom teste po príchode do Pekingu boli v piatok Samuel Kňažko, Tomáš Jurčo a Kristián Pospíšil dvakrát otestovaní s negatívnym výsledkom a mohli sa pridať k spoluhráčom. Na obávaných izolačkách na 12. poschodí tak strávili iba hodiny.

To sa však už nedá povedať o niekoľkých zahraničných športovcoch. Medzi nimi je aj nórsky medailový favorit v severskej kombinácii Jarl Magnus Riiber.

„Zlato je vaše, páni,“ odkázal súperom na Instagrame, keďže prvé preteky asi nestihne.

Zimná olympiáda v Pekingu sa odohráva v čase, keď sa v Európe a Severnej Amerike šíri vírus SARS-CoV-2 najviac od začiatku pandémie. Čínsky režim sa snaží, aby sa vírus nerozšíril na jeho území a aby epidémia v olympijskej dedine nespôsobila predčasný koniec olympiády.

Vylúčiť sa to nedá, no ako ešte v januári povedal člen MOV Dick Pound, táto možnosť je „veľmi malá“.

Čo ak je športovec pozitívny?

Pozitívne testy sa však objavujú každý deň a pre športovcov je to tragédia – mnohí na tieto preteky trénovali štyri roky. Každý deň testujú nielen ich, ale aj trénerov, členov výprav či novinárov.

Nie je pravda, že by v súčasnosti používané PCR testy boli citlivejšie ako iné vo svete, a teda človek, ktorý by bol doma negatívny, je v Pekingu pozitívny. Pred dvoma týždňami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Zimné olympijské hry

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie