Denník N

Vlhová: Prídem a spustím sa. Shiffrinová: A v hoteli sú rolety či žalúzie?

Súperenie Mikaely Shiffrinovej a Petry Vlhovej bude pokračovať na olympiáde. Foto -TASR/AP
Súperenie Mikaely Shiffrinovej a Petry Vlhovej bude pokračovať na olympiáde. Foto -TASR/AP

Dve šampiónky, dve cesty k úspechu.

Petra Vlhová aj Mikaela Shiffrinová robia všetko pre úspech na olympiáde v Pekingu. Ich teoretická príprava bola však absolútne odlišná, čo vyplýva z rozdielnych pováh.

Shiffrinová mala niekoľko mesiacov vopred naplánovanú pomaly každú minútu svojho pobytu na olympiáde. „Vždy som veľa plánovala, ale teraz to bolo o dosť extrémnejšie. Keď mám plán, dodáva mi to pocit bezpečia a istoty. Cítim sa potom istejšia, aj keby som ten plán mala zmeniť,“ vysvetľovala pre Wall Street Journal.

S Petrou Vlhovou sú v tomto úplné protiklady. Aj vo Vlhovej tíme sa veľa plánuje, no Slovenka tieto informácie nerada nosí v hlave a sústreďuje sa len na najbližšie preteky. Takisto je to legitímna stratégia na zvládnutie stresu. Viacerým športovcom priveľa informácií skôr škodí.

Takto sa Vlhová vyjadrila pred odchodom na olympiádu: „Videla som nejaké videá z trate a jej profil. Niečo o nej teda viem, ale nie je toho veľa. Nemám však čo riešiť, je veľmi veľa pretekov, na ktoré idem prvýkrát, a musím sa rýchlo adaptovať, takisto sa o to budem snažiť aj na olympiáde, to je celé. Každý sa bude snažiť o to isté, pretože nikto tam nebol. Ja to neriešim – prídem tam, uvidím, čo tam je, a spustím sa dole kopcom.“

Shiffrinovú by takáto nevedomosť zožierala. Ešte v lete si sadla za počítač a napísala zoznam otázok o Pekingu, ktoré ju zaujímajú. Boli dosť podrobné, toto sú niektoré z nich:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie