Denník N

Marián Leško: To, čo sa stalo zo Žilinku, som nečakal ani v najhoršom sne (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Novinár, politický komentátor, bývalý poradca prezidentky a autor viacerých kníh Marián Leško prichádza do Denníka N. Raz do mesiaca bude hosťom podcastu V redakcii a bude aj písať vlastné texty.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mali ste kratšiu prestávku v žurnalistike, pretože ste pracovali dva a pol roka ako poradca prezidentky Zuzany Čaputovej. Aké je byť na druhej strane? 

Nebol som celkom na druhej strane, lebo my, ktorí robíme novinárčinu podľa istého zamerania, sa snažíme uplatňovať pri písaní základné veci – nech sa všetko v republike deje podľa ústavy, podľa zákonov a vo verejnom záujme. Nech sa dodržiavajú pravidlá, elementárna slušnosť. Toto je naša strana. Tým, že som bol u pani prezidentky v kancelárii, som nenašiel inú stranu. Je to tá istá strana, ktorá má tieto hodnoty, a hodnotovo som tak bol v rovnakom prostredí. Na druhej strane som bol iba v tom zmysle, že sú aktéri politických rozhodnutí a sú hodnotitelia, komentátori. My sme tí komentátori. Táto skúsenosť bola pre mňa zaujímavá tým, že niekedy si myslíme, že verejný život je ten povestný ľadovec – jedna tretina nad vodou a dve tretiny pod vodou. Moja skúsenosť je taká, že štyri pätiny sú nad vodou a jedna pätina je pod vodou. Ak si niekto myslí, že za zatvorenými dverami prebiehajú nejaké tajuplné procesy, o ktorých nikto nič nevie a nevidí do nich, tak je na veľkom omyle. Ak som bol z niečoho prekvapený, tak z toho, že ani netušíme, koľko z toho, čo sa deje, aj vieme, len si to nechceme pripustiť. Verejný život je transparentnejší, než si myslíme. Je to ako v škole. Žiaci rozprávajú o učiteľoch, učitelia o žiakoch. Novinári o politikoch, politici o novinároch a bol som prekvapený, keď som prvýkrát musel na nejakej porade povedať, že ak sa politik sťažuje na médiá a novinárov, tak je to, akoby sa námorný kapitán sťažoval na more. Je to živel, s ktorým sa musia vyrovnať, nemôžu to brať osobne, že more je proti nim.

Dnes si to všetci myslia. 

Ale sú na veľkom omyle.

Video: Leško: Mali sme debatovať či Žilinka môže ešte byť generálny prokurátor (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

V stredu Refresher napísal, že prezidentkin prejav k rusko-ukrajinskému konfliktu vznikol na počítači bývalého veľvyslanca pri NATO a dnes poslanca za Progresívne Slovensko Tomáša Valáška, ktorý je manželom poradkyne prezidentky Jany Kobzovej. To má byť dôkaz, že prezidentku riadi PS a nie je nadstranícka. Je to chyba, že si v paláci nedali pozor na vlastnosti dokumentu?

Moja osobná skúsenosť je, že prezidentka je veľmi náročná editorka. Za dva a pol roka som nezažil, že by dostala do ruky papier a tak, ako ho dostala, ho aj prečítala alebo podpísala. Venuje sa aj menej dôležitým prejavom, nieto ešte dôležitým. Keď dostane podklad, tak je to naozaj iba podklad, ktorý preformuluje, vyškrtá, doplní, zedituje, a keď s tým vystúpi, už je s tým stotožnená a je to jej prejav bez ohľadu na to, kto napísal podklad. Navyše ak ten prejav budeme posudzovať z obsahového hľadiska, tak vyjadruje to, aké medzinárodné zmluvy máme podpísané, dokumenty k bezpečnostnej stratégii, ktoré prijal parlament, aké je programové vyhlásenie vlády a ako robí politiku minister zahraničných vecí. Teda vyjadrila to, čo je pre túto vládnu koalíciu samozrejmé. Chybou je, keď niekto poskytne politickému oponentovi príležitosť, aby spochybňoval postoje, integritu prezidentky. To, že sa tam objavilo meno pána Valáška, nie je meritórny problém, ale je to veľmi ľahko propagandisticky zneužiteľné. Videli sme, kto všetko a ako to zneužil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Iné podcasty Denníka N

Maroš Žilinka

Robert Fico

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Pčolinský

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie