Denník N

Podľa polície nemá Fico účty na Belize, ukázali celé Matovičove podozrenia

N - Monika Tódová
N – Monika Tódová

Polícia zverejnila celé trestné oznámenie Igora Matoviča ešte skôr, ako ukončila vyšetrovanie. Takýto postup nebýva zvykom.

Robert Fico ani jeho manželka nemajú účty na Belize. Vyhlásil to policajný prezident Tibor Gašpar. Na jeho tlačovú besedu prišiel aj Igor Matovič, ktorý to o Ficovi vyhlásil pred niekoľkými týždňami a podal tiež trestné oznámenie.

To sa týkalo hlavne tendra na obstarávanie policajných štvorkoliek s hasičskou technikou. Z tohto si mal podľa Matoviča niekto uliať 8 miliónov eur na Belize.

Hoci táto časť Matovičovho oznámenia ešte nie je vyšetrená, polícia na tlačovke aj tak rozdala celé podanie. Samotný šéf OĽaNO to doteraz odmietol urobiť, hoci ho o to žiadal aj Denník N. Nebýva zvykom, aby polícia zverejnila podanie ešte pred vyšetrením.

„O rozsahu toho, čo je možné poskytnúť, rozhoduje vyšetrovateľ,“ odôvodnil to Gašpar. Neurobil by tak, „keby tu neboli opakované útoky“ na políciu či vyšetrovateľa. Gašpar Matoviča pozval k sebe do kancelárie, ale odpovedal mu na otázky aj na tlačovej besede.

Podľa policajného prezidenta to neznamená, že odteraz budú zverejňovať všetky trestné oznámenia, ktoré si novinári vyžiadajú. „Každý prípad je individuálny.“ Neurobil tak Gašpar iba preto, že ide o premiéra? Odpovedal, že do politického súboja ich vťahuje práve Matovič.

Ten si myslí, že polícia prípad uzavrela predčasne, lebo vraj Fico nemá účet na svoje meno. Podozrenie však tvrdí, že je anonymný. Ako sa to potom dá dokázať? Podľa Matoviča „pátraním“.

Matovičovi teraz hrozí obvinenie z ohovárania. „Vyšetrovateľ vyhodnocuje dôkazy aj v tejto veci, ohováranie spočíva v šírení nepravdivej informácie, ale na vznesenie obvinenia treba preukazovať aj ďalšie znaky trestného činu,“ povedal Gašpar. Napríklad úmysel. Kedy sa polícia rozhodne, či Matoviča obviní, sa podľa neho nedá určiť.

Okrem Matoviča bol na tlačovej besede aj hovorca ministra vnútra Roberta Kaliňáka Ivan Netík. Vysvetľoval, že obstarávanie, ktoré vyhrala poľská firma Wawrzaszek-Wiss, bolo transparentné. Matovič tvrdí, že Poliaci boli len nastrčení a v skutočnosti zarobili dve slovenské firmy.

„Je to najväčšia spoločnosť v strednej Európe,“ povedal o Wiss Netík. Ministerstvo obstaralo 244 lesných a povodňových špeciálov.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie