Denník N

Architektúra nie je o profite, architektúra je o kvalite, hovoril Iľja Skoček, ktorého Istropolis práve búrajú

Iľja Skoček (1930 - 2022). Foto - Nora a Jakub Čaprnka
Iľja Skoček (1930 – 2022). Foto – Nora a Jakub Čaprnka

Vo veku 91 rokov zomrel architekt Iľja Skoček, jeden z najvýznamnejších architektov 20. storočia na Slovensku.

„Architektúra sa bez spoločnosti nedá robiť. A aká je spoločnosť, taká je architektúra. Architektúra nie je o profite, architektúra je o kvalite,“ vravel Iľja Skoček pred dvoma rokmi do kamery tvorcov dokumentárneho seriálu Ikony, že to mohli rovno tesať do kameňa.

Po rokoch sa so štábom filmárov a mladých architektov vrátil na miesta, ktoré zväčša spolu s kolegami Ferdinandom Končekom a Ľubomírom Titlom vytvorili v 2. polovici 20. storočia.

Občas bol príjemne prekvapený, inokedy skôr naopak, ale vždy ostával nad vecou. „Mojou úlohou nebolo, aby Skoček bol architekt. Ale aby architektúra, ktorú som robil, bola pre ľudí osožná,“ povedal.

Zomrel vo veku 91 rokov ako jeden z posledných predstaviteľov neskorej moderny na Slovensku. Žiaľ, práve v čase, keď jednu z jeho najdôležitejších stavieb, bratislavský Istropolis, developer búra. Spolu so svojimi kolegami partnermi predbehol dobu.

Istropolis. Foto – Olja Triaška Stefanović
Iľja Skoček st. počas nakrúcania v Istropolise. Foto – Nora a Jakub Čaprnka
Foto N – Tomáš Benedikovič
Súťaž na Dom odborov, techniky a kultúry v Bratislave bola vypísaná na jeseň roku 1956. Zvíťazil tím architektov Ferdinand Konček, Iľja Skoček, Ľubomír Titl s kolegom Tiborom Gebauerom. Projektovanie a realizácia sa natiahli v rámci niekoľkých etáp na obdobie vyše dvoch dekád (projekty 1956 – 1977, realizácia 1968 – 1981). Foto – archív TASR

Pri Istropolise im prešla mladosť

„Iľja Skoček bol všestranne rozhľadený intelektuál, osobnosť so skromnou, srdečnou povahou, v ktorého spoločnosti sa aj o šesťdesiat rokov mladší architekt mohol cítiť dobre. Takých ľudí vám život neprihrá často,“ vraví architekt Adam Gajdoš, ktorý je spoluautorom seriálu Ikony.

Niečo podobné si možno hovoril aj Iľja Skoček. S Ferdinandom Končekom a Ľubomírom Titlom sa stretli už na fakulte architektúry v Bratislave. Štúdium u špičkových profesorov architekta Emila Belluša a urbanistu Emanuela Hrušku si ešte išli rozšíriť na Akadémiu výtvarných umení v Prahe.

„Praha bola v tom čase zvláštna. Cibrila slovenských chlapcov,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie