Denník N

Šárka Strachová: Vlhovej koniec s Magonim bol jediným správnym riešením

Šárka Strachová. Foto – TASR/Pavel Neubauer
Šárka Strachová. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Celú kariéru súperila s Veronikou Velez-Zuzulovou, zažila však aj Mikaelu Shiffrinovú a Petru Vlhovú. A veľakrát bola s nimi po slamomových pretekoch na pódiu.

Šárka Strachová (rodená Záhrobská) dobre pozná viaceré situácie, ktoré zažíva aj Petra Vlhová.

Aj ona odišla od trénera, pod ktorého vedením nebola šťastná. V jej prípade to bolo za ešte dramatickejších okolností, pretože išlo o jej vlastného otca Petra Záhrobského, a po odcudzení spolu nekomunikujú.

Strachová pozná tlak vrcholných podujatí a dobre ho zvládala. Hoci vo Svetovom pohári dosahovala horšie výsledky ako Velez-Zuzulová, na majstrovstvách sveta či olympiádach to bolo naopak.

„Niektorí športovci hovoria, že olympiáda sú preteky ako každé iné, no ja s tým nesúhlasím. Atmosféra na vás v istom momente dýchne – buď to príde pri fasovaní oblečenia s olympijskými kruhmi, alebo neskôr v lietadle či po prílete do dejiska, no nevyhnete sa tomu,“ povedala v rozhovore pred začiatkom olympiády.

Veľkú odolnosť a odhodlanie ukázala, keď sa dokázala úspešne vrátiť do Svetového pohára po operácii nezhubného nádoru na mozgu. Dnes má vlastnú kliniku, na ktorej sa venuje celostnej terapii a športu.

Strachová v rozhovore pre Denník N hovorí:

  • ako nielen v Rakúsku miznú ľadovce;
  • prečo Vlhová a Shiffrinová nemôžu byť kamarátky;
  • prečo bolo odvolanie Magoniho jediným správnym riešením;
  • prečo Vlhová či Ledecká nie sú výsledkom dobrého systému výchovy lyžiarok;
  • aké rady dáva rodičom pri výchove malých športovcov.

V jednom rozhovore ste povedali, že vám vrcholový šport vôbec nechýba. Čo konkrétne vám na ňom nechýba?

Od detstva som nemala nič iné ako lyžovanie. Už ako deväťročná som mala náročný systematický tréning, a potom som pätnásť rokov strávila vo Svetovom pohári. V posledných rokoch som už bola veľmi unavená a cítila som, že moje telo zaťaž nezvláda ako predtým. Bola som navyše aj psychicky unavená a všetkého presýtená. Keď som skončila, niekoľko mesiacov mi nechýbala akákoľvek aktivita. Nešla som sa ani len prebehnúť či previezť na bicykli. Nechýba mi ani stres, ktorý mal viacero podôb. Princíp tréningu je postavený na tom, že telo neustále stresujete, ono si na stresové situácie zvyká a tým sa posúva ďalej. Aj mentálne vypätie trvalo dlhé roky. Preto sa teraz rada pozriem na preteky v televízii, ale vôbec nezažívam pocit, že by som sa ešte rada postavila na štart. Je to skôr naopak – som rada, že už na tom štarte byť nemusím.

Tento rok sa opäť v Maribore nedalo lyžovať, pretože nebol sneh. Klimatická kríza je veľký problém a viaceré lyžiarky hovoria, ako si počas kariéry všímali miznutie ľadovcov. Vnímali ste aj vy, že z roka na rok ubúda sneh na horách?

Nie priamo z roka na rok, ale pamätám si, ako vyzerali ľadovce, keď som mala desať rokov, a potom o dvadsať rokov neskôr. Tá zmena je neuveriteľná, ľadovce ubúdajú veľmi rýchlo. Dobrý príklad je rakúsky Mölltaler. Keď som tam jazdila ako malá, bol to naozaj kus ľadovca. Bola som tam naposledy v roku 2016 a z ľadovca už nebolo takmer nič. To isté platí o ľadovci Hintertux – ľadovce nám miznú pred očami.

Mikaela Shiffrinová povedala, že sa cíti previnilo, pretože cestovaním na preteky prispieva k uhlíkovej stope. Vyhlásila, že raz ju to môže priviesť až k predčasnému ukončeniu kariéry. Čo si o jej slovách myslíte?

Je určite dobré na to upozorňovať, hoci neviem, či by bol správny až takýto krok. Mikaela môže prispieť svojím vplyvom. Ako celosvetovo známa športovkyňa môže motivovať ľudí, aby sa správali šetrne k životnému prostrediu. To má ešte väčší význam a zásah, ako keby prestala lietať a súťažiť. Práve ona pritom nepatrí k tým, ktorí by planétu až tak zaťažovali. Pokiaľ viem, letí z USA do Európy, kde potom strávi niekoľko mesiacov. Máme tu pritom aj ľudí, ktorí niekam lietajú každý víkend a planétu zaťažujú oveľa viac.

Akú ste so Shiffrinovou mali skúsenosť počas kariéry?

Stretávali sme sa podobne ako s inými pretekárkami, vôbec sa od nás neodťahovala. Od začiatku, keď vletela do Svetového pohára, bola veľká profesionálka. Už ako juniorka bola skvele pripravená fyzicky, psychicky aj technicky. Poradila si aj s tlakom, máloktorá mladá lyžiarka bola taká odolná. Vďaka tomu mala také vyrovnané výsledky. Navyše mala okolo seba aj skvelý tím a dostávala výborný materiál. Kombinácia týchto faktorov ju robila takou výnimočnou. Technicky bola pre nás všetky vzorom a motiváciou. Postupne sa však na ňu dievčatá začali doťahovať.

Individuálne športy sú špecifické a napríklad tenistky sú známe tým, že medzi nimi nie je veľa kamarátstiev. Ako je to s kamarátstvami v lyžovaní?

Tiež som počula, že v tenise je rivalita v negatívnom zmysle slova a hráčky sa často ani nerozprávajú. V lyžovaní sa niečo také nestáva. Je tam príjemná atmosféra pri prehliadke trate, na tréningoch aj v hoteloch. Každá lyžiarka sa sama na seba sústreďuje až tesne pred štartom. Pekná atmosféra v lyžovaní má svoj dôvod:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Rozhovory

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie