Denník N

Český týždeň: Babiš blúdi po snemovni, Schillerová fotkou s pávom vysvetľuje zložitú matériu ministerstva

Foto - Instagram Aleny Schillerovej
Foto – Instagram Aleny Schillerovej

Petr Fiala zisťuje, že ani väčšina poslancov ľahké vládnutie nezaručí. Minister Jurečka nechce rodičom zakázať fackovanie detí. Bývalá ministerka Schillerová čelí kritike za extravagantnú prezentáciu na sociálnych sieťach.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a zhrnul reportér Kirill Ščeblykin.

1. Šibenice a obštrukcie

Makety šibeníc, agresívni protestujúci a zranený policajt. Na pražskej Malej Strane, kde sídli česká poslanecká snemovňa, bolo tento týždeň rušno.

Protesty vyvolalo rokovanie o takzvanom pandemickom zákone, ktorý má umožniť vláde reagovať na pandémiu bez toho, aby pritom musela siahať rovno k núdzovému stavu.

Vláda mala pri návrhu nového pandemického zákona podporu odborníkov – platnosť existujúceho sa totiž čoskoro skončí, navyše je vinou svojich medzier ťažko použiteľný a bol jedným z dôvodov, prečo súdy opakovane rušili proticovidové opatrenia za Babišovej vlády.

Po novom má zákon umožniť posielanie ľudí do karantény pomocou esemesky, nariaďovať úradom testovanie v širšom meradle a zvyšujú sa aj pokuty.

Pozícia Fialovho kabinetu však nebola ľahká a schvaľovanie novely bolo úmorné. Česká spoločnosť má ako mnoho ďalších na svete pandémie už plné zuby a všeobecne prevládol pocit, že omikron už nezaťaží české nemocnice tak ako predchádzajúce dve vlny. Ťažko sa tak vysvetľuje, načo treba zákon, ktorý by ľuďom pri zhoršení situácie opäť zasahoval do života.

Hlasovanie zároveň ukázalo, že to vláda nebude mať v parlamente ani napriek väčšine hlasov jednoduché.

Opozícia pozostávajúca z Okamurovej pravicovo populistickej SPD a Babišovho hnutia ANO je v snemovni v menšine a nemohla zákon zastaviť. Rozhodla sa tak, že bude hlasovanie aspoň obštruovať. Šéf SPD Tomio Okamura rečnil pred pultíkom celé hodiny.

Efektívne tak zdĺhavé rokovania využil aspoň bývalý premiér Andrej Babiš. Ten čelil po voľbách kritike, že nie je členom žiadneho výboru a nechce si svoj poslanecký mandát v snemovni „odmakať“.

Babiš tak obehol niekoľko plánovaných rokovaní výborov a odfotil sa v prázdnych miestnostiach, aby dal jasne najavo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Svet

Teraz najčítanejšie