Denník N

Reportéra odtiahli počas živého vstupu. Príliš horlivý dobrovoľník, tvrdí MOV. Bránia nám stále, oponuje novinár

Sjoerd den Daas stojí neďaleko pekinského štadióna Vtáčie hniezdo, odkiaľ v živom vstupe reportuje do holandskej verejnoprávnej televízie NOS. Je piatok 4. februára a na štadióne práve prebieha otvárací ceremoniál zimnej olympiády.

Vtom k nemu príde skupinka čínskych dobrovoľníkov. Jeden z nej ho násilne odťahuje preč, druhý sa rukou snaží zakryť objektív kamery.

Jeho kolegyňa v európskom štúdiu je viditeľne zaskočená, den Haas svoj vstup dokončí neskôr a z iného miesta.

Na sociálnych sieťach (aspoň na tých v západnom svete) sa spustí rozhorčenie, MOV upokojuje, že išlo o izolovaný prípad. Čo sa vlastne v Pekingu stalo?

Televízia: Toto je denná rutina

Už na minuloročnej letnej olympiáde v Tokiu vládol prísny režim, a to pre prebiehajúcu pandémiu, ktorá stále trvá. Novinári nesmeli prichádzať do styku s miestnym obyvateľstvom, napríklad nesmeli používať MHD.

V Číne je to teraz podobné – účastníci hier (športovci, tréneri či novinári) sa smú zdržiavať len v hoteloch, mediálnych centrách a na športoviskách.

Holandský novinár den Daas však neuviedol, či ho dobrovoľníci „premiestnili“ z dôvodu, že by bol mimo vopred vyhradených miest.

„Keď som sa ich spýtal, nepovedali, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie