Denník N

ZOH, 2. deň: Po jeho smrti zmenili pravidlá. Až jeho bratranec sa teraz stal prvým gruzínskym sánkarom na olympiáde

Saba Kumaritašvili. Foto - TASR/AP
Saba Kumaritašvili. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

začneme upozornením pre fanúšikov Petry Vlhovej – ak ste si v noci na pondelok plánovali privstať na prvé kolo obrovského slalomu, posunulo sa na skorší čas. Po novom sa začína o 2.30, druhé kolo je na programe o 7.30.

Zo Slovákov dnes súťažili sánkari Jozef Ninis a Marián Skupek, ktorí napokon obsadili 21. a 26. miesto.

V ľadovom tobogane súťažil aj Saba Kumaritašvili, ktorého bratranec Nodar tragicky zahynul počas tréningu pred 12 rokmi len pár hodín pred začiatkom olympiády vo Vancouveri.

V krasokorčuľovaní vrcholí tímová súťaž – čínske nádeje sklamala rodáčka z Los Angeles, ktorá stále cíti, že nová krajina ju neprijala, aj preto, lebo neovláda plynule jazyk. Ona si pritom zmenila meno z Beverly na I.

Olympijský súhrn prinášame po každom súťažnom dni. Posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra a ešte v deň vydania si ho môžete vypočuť aj ako podcast na kanáli Športové podcasty.


1. Dvanásť rokov po smrti jeho bratranca

Pred dvanástimi rokmi smrť jeho bratranca Nodara vrhla tieň smútku na otvárací ceremoniál zimnej olympiády vo Vancouveri. Gruzínsky sánkar zomrel počas tréningovej jazdy len pár hodín pred oficiálnym začiatkom olympiády.

Teraz sa olympijským ľadovým korytom spúšťal ďalší Kumaritašvili – mladší bratranec Saba, ktorý pri svojej premiére obsadil 31. miesto.

„Myslím na Nodara. Myslím naňho stále. Každý v rodine má niečo so sánkami. Nechcel som, aby po Nodarovi gruzínske sánky zomreli,“ povedal Saba Kumaritašvili podľa BBC.

„Nebál som sa. Chcel som súťažiť na olympiáde,“ dodal podľa CNN.

Jeho prastarý otec Aleko v krajine pred polstoročím postavil prvú sánkarskú dráhu, jeho otec bol prezidentom sánkarskej federácie.

Až Saba sa však stal prvým gruzínskym sánkarom, ktorý sa predstavil na olympiáde.

Jeho bratranec zomrel po tom, ako vyletel z trate a narazil do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie