Denník N

Rusko má filozofiu vandráka. Keď nastúpi stabilita, nudí sa, vraví filozof Epstein

Profesor teórie kultúry a ruskej literatúry, filozof Michail Epstein sa narodil v Sovietskom zväze a dnes žije v USA. Foto - Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0
Profesor teórie kultúry a ruskej literatúry, filozof Michail Epstein sa narodil v Sovietskom zväze a dnes žije v USA. Foto – Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Archívny rozhovor ešte spred začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Ruský filozof žijúci v USA Michail Epstein vidí Rusko z druhej strany oceánu ako „hordu“, ktorá sa zastaví len pred silou.

„Horde chýba akákoľvek ideológia, horda ťahá dopredu. Ide, ničí, vraždí, podmaňuje si. Hordu ideológia nezaujímala, zaujímala ju výlučne moc. Územie. A tak došla od Tichého k Atlantickému oceánu,“ vysvetľuje, čo má pod pojmom horda na mysli.

Epstein v rozhovore okrem iného hovorí, či podľa neho rozumie Západ Rusku a Rusko Západu, aké je najväčšie prekliatie Ruska, odkiaľ sa vzala skvelá ruská literatúra a na čo sa pýtajú americkí študenti, keď chcú pochopiť ruský smútok.

Sledujem rozhovory medzi USA a Ruskom, presnejšie medzi „kolektívnym“ Západom a Ruskom. Zdá sa aj vám, že si rozumieme čoraz menej?

To je pochopiteľné. Pretože to, čo vidíme dnes, pripomína pokusy z 13. a 14. storočia, keď západná civilizácia chcela rokovať s Džingischánovou Zlatou hordou. Jediné, čo malo zmysel, bolo zastaviť ju všetkými možnými silami. Normálny dialóg je sotva možný. Bohužiaľ.

Možno robíme chyby. Buď sme príliš tvrdí a nadradení, alebo sa, naopak, plazíme…

Keď k civilizovanému džentlmenovi na ceste pristúpi bandita, ako by s ním mal hovoriť?

Pokiaľ ste na tej ceste sám, asi by som nevolila agresívny, nadradený tón.

Predovšetkým je dobré byť v takej chvíli patrične vyzbrojený. Hlavne však nesmieme pristúpiť na vydieranie a zastrašovanie.

Ak by sme totiž teraz napríklad pristúpili čo i len na časť tých nezmyselných požiadaviek, s ktorými prišlo Rusko, o chvíľu bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie