Denník N

Riaditeľ CHKO Záhorie Tomáš Olšovský: Bobor je schopný prekonať aj hrebeň Malých Karpát

Bobor upravil tok Rudavy. Foto – Soňa Mäkká
Bobor upravil tok Rudavy. Foto – Soňa Mäkká

Mária Terézia začala na Záhorí s výsadbou borovíc, aby nahradila piesok lesmi. Dnes zostali posledné pieskové duny už len vo vojenskom priestore.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Chránená krajinná oblasť (CHKO) Záhorie pozostáva z dvoch rozdielnych častí. V jednej sa nachádzajú borovicové lesy s rašeliniskami a pralesmi, druhá zahŕňa tok rieky Moravy a lužnú krajinu. CHKO znamená, že toto územie má len 2. stupeň ochrany, je tu však viacero rezervácií.

Na Záhorí je najväčšia oblasť viatych pieskov na Slovensku. Vznikli po ľadových dobách. Otvorené duny znepríjemňovali obyvateľom život, počas veterného počasia menili tvar a priestor.

„Posledná nespevnená duna bola pri Lakšárskej Novej Vsi, existujú aj fotografie domov s piesočnými závejmi,“ hovorí Tomáš Olšovský, riaditeľ Správy CHKO Záhorie. Mária Terézia prikázala duny stabilizovať výsadbou borovíc. Dodnes ostalo už iba málo dún, ktoré sa môžu voľne pohybovať.

V rozhovore sa dočítate:

  • že Morava kedysi tiekla pod Malými Karpatami;
  • o zvyškoch pralesov pri rieke Rudava;
  • že posledná divoká nížinná rieka Rudava sa zachovala vďaka tomu, že tečie cez vojenský priestor;
  • že žeriavy už cez Záhorie len neprechádzajú, ale tu aj hniezdia;
  • o novom riešení problémov s komármi.

Čo sa chráni v jednotlivých častiach CHKO Záhorie?

Západná časť sa tiahne od sútoku Moravy a Myjavy až po sútok Moravy s Dunajom. Tam sú hlavným predmetom ochrany lužné lesy, lúky, ktoré bývajú zaplavované, mokrade, mŕtve ramená, a na ne viazané rastliny a živočíchy. Druhá časť, zvaná Bor, má podložie z viatych pieskov. Hlavná drevina je tu borovica lesná, ale aj dub letný či dub zimný. Je to teda diametrálne odlišná časť, je suchšia. Chránia sa tu dunové reliéfy s lesnými porastmi a s druhmi, ktoré tam žijú, a aj chladnomilné, vlhkomilné druhy v zníženinách medzi dunami.

Rastú alebo žijú tu vzácne druhy, ktoré inde nenájdeme?

Endemity, teda také druhy, ktoré by žili len tu na jednej lokalite, tu nie sú. Nájdeme tu panónske, teplomilné druhy, ktoré sa nachádzajú len v panónskom regióne.

Zo vzácnych druhov sú tu najmä tie, ktoré sú viazané na viate piesky – máme tu najrozsiahlejšiu oblasť s viatymi pieskami na Slovensku, ako aj druhy viazané na mokrade. Rastie tu 25 – 30 druhov orchideí.

Pokiaľ viem, rastie tu orchidea, ktorá sa na Slovensku vyskytuje len na dvoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Ochrana prírody

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie