Denník N

Akademická sloboda nie je akademická svojvôľa – výzva Akademickému senátu UK

Rektor Univerzity Komenského Marek Števček na proteste proti novele zákona o vysokých školách v roku 2021. Zdroj - FB Univerzita Komenského v Bratislave
Rektor Univerzity Komenského Marek Števček na proteste proti novele zákona o vysokých školách v roku 2021. Zdroj – FB Univerzita Komenského v Bratislave

Obchádzanie možnej budúcej legislatívy ohýbaním súčasných pravidiel nie je hodné žiadnej akademickej inštitúcie, tobôž nie našej najväčšej a najstaršej, ktorá by pre ostatné mala byť vzorom.

Vedenie akademického senátu našej najstaršej a najväčšej univerzity podľa medializovaných informácií pripravuje vyhlásenie volieb na post rektora o pol roka skôr, ako bolo plánované a dlhodobo zaužívané. Cieľom je podľa vyjadrení UK vyhnúť sa ustanoveniam upravujúcim voľbu rektora v novele zákona o vysokých školách, ktorá je už v parlamente a po prípadnom schválení môže začať platiť od 1. apríla 2022. Vedenie akademického senátu tak koná preto, že s navrhovanou novelou a zmenou pravidiel pre voľby rektora verejných univerzít nesúhlasí, a týmto cieleným ohýbaním súčasných pravidiel chce protestovať proti novele.

Tento postup vedenia Akademického senátu UK považujeme za neštandardný a nesprávny. Nemal by byť príkladom ani pre iné vysoké školy a ich senáty.

Ide o účelovú zmenu volebného obdobia so zjavným cieľom udržať status quo čo najdlhšie. S novelou, ktorá ešte nie je schválená, možno nesúhlasiť i protestovať proti nej – to patrí k demokratickej diskusii. Avšak obchádzanie možnej budúcej legislatívy ohýbaním súčasných pravidiel nie je hodné žiadnej akademickej inštitúcie, tobôž nie našej najväčšej a najstaršej, ktorá by pre ostatné mala byť vzorom. Univerzita Komenského tradične predstavuje kľúčovú baštu hodnôt demokracie a slobody. Navrhovaný postup však z tejto línie zjavne vybočuje. Ak by sa skutočne presadila takáto zásadná zmena pravidiel, mohlo by to viesť k ďalšiemu zníženiu už aj tak naštrbenej dôvery verejnosti v naše akademické prostredie.

Vyzývame preto vedenie Akademického senátu UK na prehodnotenie avizovaného zámeru a rektora UK na štandardné ukončenie výkonu rektorskej funkcie v období, na ktoré bol riadne zvolený.

Soňa Szomolányi, Katedra politológie FiF UK

Imrich Barák, vedúci oddelenia mikrobiálnej genetiky, Ústav molekulárnej biológie SAV

Jozef Bátora, Katedra politológie FiF UK

Juraj Buzalka, riaditeľ Ústavu sociálnej antropológie FSEV UK

Peter Celec, prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny, LF UK

Ladislav Kováč, exminister školstva

Prof. Silvia Miháliková, Sociologický ústav SAV

Ivan Mikloš, exminister financií

Jozef Nosek, Katedra biochémie, PriF UK

Iveta Radičová, expremiérka, dekanka Fakulty masmediálnych štúdií, Paneurópska vysoká škola

Ľubomír Tomáška, vedúci Katedry genetiky PriF UK

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie