Denník N

Nikto sa proti nim nebúri. Dva milióny Ukrajincov v Poľsku pomohli krajine k rekordným rastom ekonomiky

Ukrajinci vo Varšave. Ilustračné foto - FB/Українці в Польщі Ukraińcy w Polsce
Ukrajinci vo Varšave. Ilustračné foto – FB/Українці в Польщі Ukraińcy w Polsce

Ešte pred 20 rokmi bol postoj Poliakov k Ukrajincom negatívny, zlomom bola oranžová revolúcia v roku 2004.

Ak sa Putin rozhodne začať otvorenú vojnu proti Ukrajine, jedným z jej dôsledkov môže byť masová emigrácia Ukrajincov do krajín Európskej únie vrátane Slovenska. Mnohí ľudia majú obavy z rozsahu takejto migrácie a domnievajú sa, že môže mať negatívne sociálno-ekonomické dôsledky a spôsobiť konflikty v spoločnosti.

Málokto však vie, že tento typ masovej emigrácie v dôsledku ekonomickej situácie a ruskej vojenskej agresie a proti Ukrajine už prebehol a natrvalo zmenil charakter susedného Poľska, do ktorého po roku 2014 odišli až 2 milióny Ukrajincov. To bol zároveň jeden z argumentov, prečo poľská vláda odmietala kvóty na migrantov z Blízkeho východu a Afriky. Tvrdila, že oni už migrantov – z Ukrajiny – prijímajú vo veľkom.

Dvojjazyčné Poľsko

V súčasnosti už Ukrajinci tvoria 5 percent poľskej populácie a je to cítiť vo veľkých metropolách aj v malých obciach. Medzi tieto dva milióny Ukrajincov patria sezónni pracovníci a študenti, ako aj čoraz väčší počet prisťahovalcov, ktorí tu zostali natrvalo. Mnohí prišli na takzvanú Kartu Poliaka, ktorá potvrdzovala, že ich predkovia žili v medzivojnovom Poľsku.

Medzi Ukrajincami v Poľsku je celý prierez spoločnosti. Veľa ľudí začína jednoduchou fyzickou prácou či upratovaním, no nájdu sa aj mnohí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie