Denník N

Skokanský mostík pri chladiacich vežiach. Akrobatickí lyžiari skáču v Pekingu v areáli starej oceliarne

Mostík si lyžiari pochvaľujú. Foto - TASR/AP
Mostík si lyžiari pochvaľujú. Foto – TASR/AP

Lyžiari si netypické miesto súťaže Big Air pochvaľovali.

Pokiaľ ide o scenériu, zimná olympiáda v Číne je iná, než na aké boli ľudia zvyknutí. Hory, kde súťaží Petra Vlhová v zjazdovom lyžovaní, sú bez snehu. Zasnežená umelým snehom je hlavne zjazdovka.

Ešte bizarnejšie môže pôsobiť skokanský mostík, na ktorom akrobatickí lyžiari a snoubordisti súťažia v disciplíne Big Air, teda robia triky počas skoku zo 64-metrového mostíku. Mostík sa volá Big Air Šou-kang a je jediným dejiskom olympiády so snehom priamo v Pekingu. Budúci pondelok by tu – ak sa zlepší jej zdravotný stav – mohla súťažiť aj naša snoubordistka Klaudia Medlová.

Mostík sa nachádza v areáli bývalej oceliarne v štvrti Š‘-ťing-šan. Netypickú scenériu vidno aj na fotkách z priameho prenosu televízie.

Hneď pri mostíku sú štyri staré chladiace veže. Niektorí diváci na sociálnych sieťach písali, že im to pripomína jadrovú elektráreň, v ktorej pracuje Homer Simpson.

Ďalšie industriálne objekty vidno aj pri širšom pohľade. Podobne ako v horách ani tu sneh okrem mostíka a miesta dopadu nikde inde nevidno.

Stará oceliareň

Čínski organizátori sa pre tohtoročnú zimnú olympiádu snažili využiť haly, ktoré postavili pre letné hry v roku 2008.  Skokanský mostík na súťaž Big Air je však úplne nový.

A hoci to môže vyzerať, že sa skákanie v areáli bývalej huty na zimnú olympiádu nehodí, organizátori a olympijské hnutie to berú inak. Predseda MOV Thomas Bach povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie