Denník N

Číňania kvôli nej ohli vlastné zákony. Narodila sa v USA, pre Čínu získala zlato a k Ujgurom sa nevyjadruje

Domáca akrobatická lyžiarka Eileen Gu sa teší po zisku zlatej medaily v súťaži Big Air na ZOH 2022 v Pekingu v utorok 8. februára 2022. Osemnásťročná rodáčka z USA, ktorá reprezentuje Čínu od roku 2019, sa stala historicky prvou olympijskou šampiónkou v tejto disciplíne. Big Air v akrobatickom lyžovaní zažíva v Pekingu debut pod piatimi kruhmi. Foto - TASR/AP
Domáca akrobatická lyžiarka Eileen Gu sa teší po zisku zlatej medaily v súťaži Big Air na ZOH 2022 v Pekingu v utorok 8. februára 2022. Osemnásťročná rodáčka z USA, ktorá reprezentuje Čínu od roku 2019, sa stala historicky prvou olympijskou šampiónkou v tejto disciplíne. Big Air v akrobatickom lyžovaní zažíva v Pekingu debut pod piatimi kruhmi. Foto – TASR/AP

18-ročná Eileen Gu zo San Francisca sa stala hviezdou Číny, v Číne ju však poznajú pod menom Ku Aj-ling. V utorok získala zlatú medailu v súťaži Big Air v akrobatickom lyžovaní.

V závere pri treťom finálovom zoskoku predbehla svoje dve najväčšie konkurentky: Tess Ledeuxovú z Francúzska a Mathilde Gremaudovú zo Švajčiarska.

Aj keď sa narodila v USA, teraz je už miláčikom Číny, ktorú sa rozhodla reprezentovať len pred troma rokmi. Tamojšie médiá ju opisujú ako „snežnú princeznú“, okrem úspechov v akrobatickom lyžovaní ju prijali aj na Stanford a zarába si aj ako modelka.

„Bol to najlepší moment môjho života,“ povedala po zisku zlatej medaily pre oficiálnu stránku olympijských hier. „Najšťastnejší moment, deň, čokoľvek – môjho života. Nemôžem uveriť tomu, čo sa práve stalo.“

Gu je prvou olympijskou šampiónkou v tejto disciplíne v histórii, keďže Big Air mal v Pekingu premiéru. A pre Gu sa olympiáda ešte nekončí: patrí totiž k najväčším favoritkám na medailovú umiestnenie aj v slopestyle a na U-rampe.

V prípade Gu sa neustále diskutuje, či je Američankou alebo Číňankou. Ona sa však k politike nevyjadruje vôbec.

Myslí si, že ľudí nemá rozdeľovať: ale skôr byť vzorom pre ostatné dievčatá alebo napríklad Číňanov, ktorých chce priviesť k zimným športom.

Jej marketing je však náročnou záležitosťou. Na sociálnych sieťach zverejňuje obsah po anglicky a aj pre čínskych fanúšikov pridáva fotografie z Kalifornie aj Šanghaja.

Čína to nikdy nerobila

Na to, aby Gu mohla reprezentovať Čínu, by sa podľa čínskej legislatívy mala zriecť amerického občianstva. Nie je však jasné, či k tomu v skutočnosti došlo. Článok na oficiálnej stránke olympijských hier spomína „dvojité občianstvo“ a Gu sa k tomu nikdy nevyjadrila.

„Aby sa hokejisti stali čínskymi občanmi, museli byť naturalizovaní, a podľa čínskeho zákona o občianstve sa preto musia vzdať svojho zahraničného občianstva,“ povedal pre CNN Donald Clarke, profesor čínskeho práva na Univerzite Georga Washingtona.

Podľa neho Čína najpravdepodobnejšie „ohla“ vlastné zákony,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie