Denník N

Česko a Slovensko sa stali mojím útočiskom, hovorí herečka Alexandra Borbély, ktorá dnes žije v Budapešti

Alexandra Borbély. Foto - Judit Horváth
Alexandra Borbély. Foto – Judit Horváth

Akoby to napísali pre mňa, hovorí herečka Alexandra Borbély o svojom novom filme, ktorý sa venuje aj téme slovensko-maďarského napätia.

Magyar verzió itt.

Tento text uverejňujeme v rámci crowdfundingu k maďarskému projektu Denníka N. Podporte maďarský projekt

Keď Alexandru Borbélyovú ocenili v roku 2017 v Berlíne ako najlepšiu európsku herečku za stvárnenie hlavnej ženskej postavy vo filme O tele a duši, povedala, že jej snom je zahrať si v slovenskom filme. Jej prianie sa splnilo – dnes už hráva väčšinou v slovenských a českých filmoch, aj keď žije v Budapešti.

V rozhovore hovorí aj o tom, aké bolo začať hrať v slovenčine, aké sú podľa nej dnešné slovensko-maďarské vzťahy a čo si myslí o zákaze dvojakého občianstva, pre ktorý nemohla dostať svoje prvé ocenenie v Maďarsku.

Budete hrať hlavnú rolu v slovenskom filme, ktorého dej sa odohráva v 40. rokoch minulého storočia v Podunajských Biskupiciach. V jednom rozhovore ste spomínali, že ste sa museli naučiť aj dojiť kozu. Ako vám to šlo?

Vraveli mi, že dojiť nie je ľahké, ale podarilo sa a bola som za to na seba pyšná. Ako Alexandra Borbély by som to určite nerobila, ale ak si to vyžaduje film, urobím v podstate hocičo. Na nakrúcaní sa dostávam do iného stavu vedomia a dokážem odložiť svoje fóbie nabok. Z tohto nakrúcania som mala dobrý pocit, lebo to bola akoby cesta naspäť do minulosti. A na druhej strane som mala pocit, že to je aj budúcnosť.

Budúcnosť? Ako to myslíte? 

Podľa mňa sa človek bude musieť vrátiť k prírode. Robím si žarty z toho, že vďaka tomuto filmu som sa naučila šiť a dojiť, a ak už filmy a herci budú zbytoční, mohla by som mať niekde biofarmu.

Vo filme hráte maďarskú krajčírku, ktorej manžel je slovenský gardista.

Nie je to jej manžel. Marika je vdova, mala maďarského muža, ktorý však zomrel. Do dediny prídu slovenskí gardisti na kontrolu a s jedným z nich sa Marika zapletie do vzťahu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Magyarul a Denník N-ben

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie