Denník N

Vzácne Fullove obrazy už v jeho galérii nie sú v bezpečí. Galéria ich odváža preč

Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku. Foto N - Tomáš Benedikovič
Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku odváža diela Ľudovíta Fullu do bezpečia depozitára. V galérii zateká, narušená je aj statika celej budovy. Na rekonštrukciu čaká už roky.

Keď sa vraj Ružomberčanov v ankete pýtali, či by chceli namiesto budovy Fullovej galérie radšej nákupné centrum, drvivá väčšina rázne odmietla. To by sa možno v inom meste nestalo, no v Ružomberku už za tie roky vedia, akú vzácnosť tu majú: galériu postavenú na mieru Ľudovítovi Fullovi, jednému z najlepších umelcov, akých Slovensko kedy malo.

Na otázku, či by boli ochotní prispieť na jej opravu, už však taká jednoznačná odpoveď neprišla. Veď galéria patrí štátu, tak nech si ju štát aj opraví, znelo najčastejšie.

Na rozdiel od prvej otázky nebola tá druhá len hypotetická. Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku opravu nevyhnutne a bezodkladne potrebuje. Je totiž v takom zúfalom stave, že v najbližších dňoch z nej galéria po prvýkrát odvezie takmer všetky Fullove obrazy.

V galérii už viac nie sú v bezpečí: praská obvodový múr, strecha zateká, kanalizácia permanentne zlyháva, statika budovy je narušená. „Je to obraz skazy,“ vraví riaditeľka Zuzana Gažíková.

Praskliny vidno aj na obvodovom múre. Foto N – Tomáš Benedikovič
Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku. Galéria je vysunutým pracoviskom Slovenskej národnej galérie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Súčasťou galérie bol aj Fullov byt, pracovňa a ateliér, v ktorých autor žil až do svojej smrti. Foto N – Tomáš Benedikovič
Riaditeľka galérie Zuzana Gažíková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Diváci dnes vidia aj to, čo bolo roky skryté. Zvuky praskania múrov a zatekania počuť vďaka zvukovej inštalácii Jána Šicka, Romana Mackoviča a Andreja Kolenčíka v celej galérii. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ilúzia, že všetko je v poriadku

Hlavný problém je viditeľný už zvonka – čelná stena s mramorovým obkladom a nápisom je rozpraskaná. Pohľad zvnútra je ešte horší. Galéria, ktorá patrí organizačne pod správu Slovenskej národnej galérie, sa to všetko po prvýkrát rozhodla ukázať aj divákom.

Prednedávnom otvorili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská národná galéria

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie