Denník N

Nehrozí nám invázia Američanov, ale domáci barbari

Poslanci Kotlebovej ĽSNS Andrej Medvecký a Peter Krupa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslanci Kotlebovej ĽSNS Andrej Medvecký a Peter Krupa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po tom, čo sa udialo v parlamente, nemá prezidentka dôvod čakať s podpisom pod zmluvou s USA.

Poslanci koalície sa nezľakli agresívnej ulice, útokov na internete a ani grobianov v parlamente. Schválenie obrannej dohody s Amerikou zvyšuje šancu, že v prípade vojny by sme sa vedeli brániť lepšie ako dnes.

Zdravý rozum a snaha chrániť krajinu zvíťazili. Ale iba tesne.

Je jasné, že Robert Fico, Peter Pellegrini a fašisti sa budú pokúšať aj ďalej ľudí strašiť a prekrútiť, čo sa dá. Téma však pravdepodobne vychladne a nezvráti to ani referendum. Veľmi rýchlo sa totiž ukáže, že zmluva nespôsobí inváziu Američanov ani jadrových zbraní.

Preto iba päť krátkych poznámok, ktoré stoja za pozornosť:

1. Prezidentka. Ak by aj Zuzana Čaputová chcela váhať s podpisom, po grobianskej diskusii plnej klamstiev a zavádzania už nemá najmenší dôvod čakať. Dôležité je iste aj to, že koalícia zmluvu schválila veľmi rýchlo a opozícia ešte ani nezačala zbierať podpisy pod referendum.

2. Koalícia. Tlak na koalíciu bol v posledných dňoch obrovský a po reformách dokázali pretlačiť aj obrannú dohodu s USA. Slabosť vlády sa však znovu odhalila. Boris Kollár prekvapil, keď povedal, že nemá problém s dohodou, ale jeho rodina znovu raz ukázala, že hodnotovo nie je súčasťou koalície. Iste, bez hlasov od Sme rodina by dohoda neprešla, ale najlepšie ich miesto vystihuje samotný Boris Kollár: zabezpečil dôležité hlasy, polovica klubu však hlasovala proti a on sám sa ako jediný v parlamente zdržal. Aj v koalícii, ale stále aj proti nej.

3. Matovič. Samostatný bod si zaslúži Igor Matovič.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Marian Kotleba

Maroš Žilinka

Obranná dohoda s USA

Peter Pellegrini

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie