Denník N

Bodnutá právnička, ktorá sa zastala utečencov, bude starostkou Kolína

Miesto činu. Foto – AP
Miesto činu. Foto – AP

Aktualizované 19. 10. o 7.00 – Nezávislá kandidátka Henriette Rekerová jasne vyhrala voľby v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Tie voľby mala mať Henriette Rekerová za sebou už 13. septembra, pre fiasko s hlasovacími lístkami ich však odložili na nedeľu 18. októbra. Organizátori volieb ich totiž vytlačili tak, že mená kandidátov boli oveľa menšie ako ich stranícka príslušnosť. To by jasne vo voľbách znevýhodnilo nezávislých kandidátov, akým bola aj ona sama.

Napokon boli voľby dramatické z iného dôvodu. V sobotu totiž Rekerovú na trhu bodol 44-ročný Kolínčan do krku pre jej otvorenú politiku voči imigrantom.

Rekerová leží v nemocnici stabilizovaná. Vo voľbách získala 52,7 percenta hlasov a jasne tak zvíťazila za druhým Jochen Ott, ktorý získal 32 percent. Rekerová už krátko pred voľbami viedla, prieskumy jej ukazovali zhruba 51-percentnú podporu.

Do volieb išla ako jedna z favoritiek. Hoci je nezávislá, podporovala ju dúhová koalícia medzi kresťanskými demokratmi (CDU), liberálmi (FDP) aj zelenými. Bude prvou ženou na čele Kolína.

Útoky na politikov v Nemecku
  • Oskar Lafontaine (SPD): Na bývalého ministerského predsedu Sárska a kandidáta na kancelára zaútočila nožom v roku 1990 psychicky narušená žena v Kolíne.
  • Wolfgang Schäuble (CDU): V súčasnosti minister financií, ktorý od pokusu o atentát na svoju osobu je na vozíku. V roku 1990 na jedného z najobľúbenejších politikov v Nemecku počas kampane útočník trikrát vystrelil.
  • Walter Momper: Prvý starosta znovu zjednoteného Berlína, maskovaný muž naňho zaútočil drevenou palicou a sprejom.
  • Joschka Fischer: Bývalý minister zahraničia za zelených. V roku 1999 za intervenciu v Kosove naňho zaútočili farebnou bombou, čo mu poškodilo ušný bubienok.
  • Angelika Beerová: Na političku Pirátskej strany (predtým zelení) v roku 2000 zaútočili nožom.  
  • Hans-Christian Ströbele: Na politika Strany zelených zaútočil pravicový extrémista obuškom do hlavy. Zdroj: DPA, Rheinische Post

Rekerová (58) chcela v lokálnych voľbách vo štvrtom najväčšom nemeckom meste Kolíne využiť kampaň do poslednej chvíle.

V sobotu ráno vyrazila na farmárske trhy v mestskej časti Braunsfeld, kde na ňu veľkým nožom zaútočil Nemec, aby tak dal najavo svoj xenofóbny postoj voči utečencom a ústretovej politike nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Rekerovú pritom podľa Spieglu vážne zranil pri informačnom stánku CDU. Porezal ju na krku a zranil aj ďalších štyroch ľudí, kým ho nezastavil policajt, ktorý bol v tom čase mimo služby. 

Právnička, ktorá od roku 2010 v meste viedla všetko, čo spadá pod sociálne veci, integráciu a životné prostredie, sa venovala v ostatnom čase najmä prijímaniu utečencov.   

Šokovaná kancelárka

Napriek tomu, že Rekerovú útočník vážne zranil, voľby sa už tentoraz v tomto miliónovom západonemeckom meste nad Rýnom neodložili.

Nemecká kancelárka, ktorá napriek tlakom zvonku aj na domácej scéne nechce zmeniť svoju politiku voči migrantom, útok odsúdila ako obrovský šok. Minister vnútra Thomas de Maiziere ho označil za „otrasný a zbabelý“.

„Je to útok na všetkých demokratov. Budeme brániť našu demokraciu všetkými právnymi možnosťami,“ napísal na Twitteri nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas.

Podľa nemeckej polície na političku zaútočil 44-ročný nezamestnaný muž, ktorý dostával sociálnu podporu a v minulosti pracoval na zákazky, napríklad ako maliar bytov.

Henriette Rekerová mala v miliónovom Kolíne na starosti aj utečencov. FOTO - AP
Henriette Rekerová mala v miliónovom Kolíne na starosti aj utečencov. FOTO – AP

„Musel som to urobiť. Chránim nás všetkých,“ citoval jeho slová server Rheinische Post. Ministerstvo vnútra zhodnotilo útok ako politicky motivovaný.

Polícia chce muža vyšetriť, či nie je psychicky chorý.

Už v sobotu podvečer sa pred mestskou radnicou zhromaždili ľudia na protestnom zhromaždení, kde vytvorili živú reťaz. Jej hlavný protikandidát, sociálny demokrat (SPD) Jochen Ott hneď ukončil kampaň.

Kozmopolitná starostka

„Kozmopolitné, živé a kreatívne: Kolín je mesto s veľkou kvalitou života – prosperujúca metropola v srdci Európy. Mesto, na ktoré môžeme byť hrdí,“ píše na svojej volebnej stránke Rekerová, ktorú má v šiestich jazykoch. Všetky tri heslá sa trochu dajú vztiahnuť aj na ňu. Sama má muža cudzinca, austrálskeho golfového profesionála, ktorý v nedeľu hlasovať nemôže, pretože nemá nemecké občianstvo.  

Mestu sľubovala transparentnejšie vládnutie, ekologickejšiu dopravu, príjemnejší a čulejší život v mestských častiach či verejné miesta na kultúru a umenie. Tradičné mestské témy však zatienili utečenci. V Nemecku ich podľa AFP tento rok požiadalo o azyl už 575-tisíc, a odhaduje sa, že príde ešte raz toľko.

Rekerová odpovedá na otázky z Facebooku, jej posledné video pred útokom:

Ako pripomenul jej tím na Facebooku, Rekerová ešte tento týždeň hovorila, aby sa uchýlenie utečencov vnímalo skôr ako príležitosť a potenciál než záťaž. Jej slová sú v silnom kontraste oproti vzrastajúcej agresivite prívržencov islamofóbneho a protiutečeneckého hnutia Pegida, medzi ktorými sa pohybujú aj členovia neonacistickej scény. 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie