Denník N

Prepojili násilie a zábavu. Ako Dr. Dre, Snoop Dogg a Eminem zmenili hip-hop

Foto - Aftermath Records
Foto – Aftermath Records

V pondelok vystúpia v americkom Superbowle počas „half-time show“ tri hip-hopové legendy – Dr. Dre, Snoop Dogg a Eminem.

Toto trio symbolizuje 90. roky, pre tento žáner mimoriadne divoké. To, čo vtedy urobili, ovplyvňuje hip-hop dodnes. Ich slávu však sprevádzali kontroverzie: prepojenie so zločinom, násilím, drogami aj texty.

Dr. Dre bol jedným z členov slávnej hip-hopovej skupiny N.W.A., ktorá dominovala hudbou opisovanou ako „gangsta rap“ (gangsterský rap). Pre N.W.A. pracoval najmä ako producent, pričom až 7 z 8 albumov, ktoré v rokoch 1983 až 1991 vydali, sa stalo platinovými. Dr. Dre však nebol spokojný, lebo od N.W.A. a jej vydavateľstva Ruthless Records dostával málo peňazí.

„Potreboval som niečo vydať. Bol som na mizine. Za prvé mesiace roka som nedostal ani štvrť dolára, lebo Ruthless celý čas rozmýšľalo o spôsobe, ako mi nezaplatiť. Musel som preto za nimi chodiť na kolenách. Vyzeralo to tak, že sa budem musieť vrátiť domov a bývať opäť s mamou. To som nemohol dopustiť,“ rozprával v archívnom rozhovore pre magazín Rolling Stone.

Vtedy si našiel nečakaného spojenca – bývalého hráča amerického futbalu Sugeho Knighta –, ktorý pracoval pre kamaráta D.O.C. (tiež člen N.W.A.) ako bodyguard. Suge Knight bol aktívny aj na hip-hopovej scéne. Hovorí sa, že známeho interpreta Vanilla Ice prevesil cez balkón, aby ho donútil podpísať zmluvu o právach k hitu Ice Ice Baby. Suge Knight sa potom vraj vyhrážal Eazy-E (hviezde N.W.A.) a na základe toho sa Dr. Dre a D.O.C. dostali spod kontraktu s Ruthless. Ihneď spolu založili nové vydavateľstvo Death Row Records.

V takejto atmosfére začali pracovať na prvom projekte. Dr. Dre v štúdiu počas nahrávania po prvý raz začal aj fajčiť marihuanu, ktorú dovtedy odmietal. Aj preto projekt nazval The Chronic. Podľa mnohých expertov je najdôležitejším albumom v histórii hip-hopu.

The Chronic podnietil diskusiu o mizogýnii či homofóbii

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie