Denník N

Policajný viceprezident Kišš: Za Gašpara chceli, aby som zničil dôkazy

Branko Kišš. Foto N - Tomáš Benedikovič
Branko Kišš. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyšetrovanie veľkých káuz sa ešte neskončilo, povedal v rozhovore prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prečo ste sa stali policajtom?

Bol to môj detský sen. Už od detského veku som sa chcel stať policajtom. Do šestnástich som uvažoval, či budem veterinár alebo policajt, a v šestnástich som sa rozhodol, že policajt je pre mňa to pravé, a dodnes toto rozhodnutie neľutujem.

Keď policajný prezident Štefan Hamran predstavoval policajné vedenie, tak povedal, že toto je prvé vedenie, ktoré vie po anglicky. To v polícii nie je samozrejmé. Ako to, že viete po anglicky? 

Anglický jazyk som mal na gymnáziu, maturoval som z neho. V 4. ročníku na policajnej akadémii som mal individuálny študijný plán, študoval som aj na jazykovej škole v Bratislave, bolo to ročné štúdium, intenzívny kurz štyri hodiny denne, a tam som sa zdokonalil. Odvtedy sa snažím zapájať aj do rôznych medzinárodných aktivít v rámci práce a aj takto si zdokonaľovať jazyk.

Prečo to nie je v polícii samozrejmé?

To je ťažká otázka. Je pravda, že doteraz nie všetci policajní funkcionári ovládali anglický jazyk a nie všetci videli medzinárodnú spoluprácu ako niečo nosné. Preto aj opatrenia smerom nadol vo veci vzdelávania policajtov v jazykovej oblasti boli obmedzujúce. My chceme tieto aktivity podporiť a chceme, aby slovenská polícia aj v očiach zahraničných partnerov vyzerala dôveryhodne a komunikačne zdatne.

Aké najznámejšie prípady ste vyšetrovali?

V roku 2009 som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Pčolinský

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie