Denník N

Školský týždeň: Polovica detí sa stretla so šikanovaním. A štát len kopíruje to, čo robil doteraz

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Akčný plán riešenia šikanovania v školách zrejme žiadne reálne zmeny neprinesie. 2. Súkromné základné školy navštevuje menej chudobných detí, v testovaniach lepšie výsledky nedosahujú. A k tomu graf a dáta o tom, aké rozšírené je šikanovanie v slovenských školách.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Vláda prijala akčný plán riešenia šikanovania v školách, žiadne reálne zmeny zrejme neprinesie

Nedávno Slovensko obleteli zábery krutého násilia medzi deťmi. Šikanovanie sa tak na chvíľu stalo jednou z hlavných tém verejnej diskusie. Dnes už tento problém prekryli iné témy. Pred mesiacom však vláda schválila akčný plán riešenia šikanovania v školách na roky 2022 – 2023, ktorý predložilo ministerstvo školstva. Skúsme sa pozrieť, či na základe tohto dokumentu možno očakávať, že sa situácia v školách začne zlepšovať.

Najprv si však povedzme, čo to šikanovanie vlastne je. Ide o cielené a opakované použitie negatívneho správania alebo rôznych foriem násilia voči slabšiemu jednotlivcovi či osobám, ktoré sa nevedia alebo nemôžu brániť. Toto negatívne správanie môže mať rozličné podoby. Od vylučovania z rozhovorov cez ohováranie a vyhrážky až po strkanie či udieranie. V súčasnosti sa šikanovanie deje aj prostredníctvom textových správ, e-mailov, príspevkov na internete či na sociálnych sieťach. Od jednorazového konfliktu sa odlišuje tým, že je úmyselné, opakované a pomer síl je nevyvážený.

Pre obete takéhoto konania to môže mať viaceré negatívne dôsledky. Akčný plán odkazuje na výskumy, ktoré ukázali, že obete šikanovania častejšie trpia psychosomatickými prejavmi (napríklad bolesti žalúdka či chrbta), depresiami a výkyvmi nálady. Zároveň častejšie uvažujú o samovražde a vo vyššej miere užívajú návykové látky. Okrem toho majú vyššiu pravdepodobnosť, že v dospelosti budú trpieť depresiami.

Značnú časť dokumentu tvoria údaje z rozličných prieskumov o výskyte šikanovania v slovenských školách. Zo všetkých v podstate vyplýva rovnaké posolstvo – máme problém. Napríklad z prieskumu medzi školskými koordinátormi prevencie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie