Denník N

Z diskusie o omikrone s lekárkou a analytikom: V apríli už zrejme budeme žiť normálne

Ako vyzerá liečba omikronu, na čo sa máme pripraviť a je to koniec pandémie? Na otázky čitateľov odpovedala všeobecná lekárka Jana Bendová a analytik Martin Smatana.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vlna omikronu na Slovensku nabrala v posledných dňoch na sile, počty novo infikovaných prekonávajú rekordy z predchádzajúcich vĺn. O týždeň alebo o dva by však už podľa šéfa analytikov na ministerstve zdravotníctva Mateja Mišíka mohol prísť vrchol. V najbližších dňoch tak bude pribúdať rekordné množstvo infikovaných.

Denník N zorganizoval diskusiu o liečbe covidu, ale aj o tom, čo príde, keď sa skončí vlna omikron. Na otázky čitateľov a moderátorky Veroniky Folentovej odpovedali všeobecná lekárka Jana Bendová a analytik Martin Smatana.

V článku sa dozviete:

  • čo treba mať doma, aby sme boli pripravení omikron zvládnuť,
  • ako často sa budeme musieť očkovať,
  • či si môžeme bez starostí vyberať dovolenku,
  • ale aj to, kedy by sme mohli začať uvoľňovať opatrenia
  • a pre koho je určené antivirotikum molnupiravir a kedy ho treba užívať.

Môžu skolabovať testovacie kapacity na Slovensku?

Vo viacerých krajinách sa ľudia v určitej fáze vlny omikron nedokázali dostať k testom. Na Slovensku sme zatiaľ neprekročili naše kapacity, ale analytik Martin Smatana upozorňuje, že pozitivita testov je vyše 50 percent, teda každý druhý test je pozitívny.

„Odporúčania WHO spred vlny delta tvrdili, že ak pozitivita prekročí päť až 10 percent, treba posilniť kapacity. Žiadna krajina počas omikronu nedosiahla päť až desať percent, ale 50 percent nie je znak toho, že by sme to až tak zvládali,“ povedal. Vidí aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie