Denník N

Generálny orgán práva

Foto - TASR
Foto – TASR

Generálny prokurátor sa jednoznačne snaží pridať ruku k zmene zahraničnopolitickej orientácie Slovenska.

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Generálny prokurátor nemá robiť zahraničnú politiku. Sám seba označuje za ,,orgán aplikácie práva“. A dokonca začína o sebe hovoriť v tretej osobe. Kritizuje zmluvu s USA, poklonkuje na oslave 300 rokov ruskej prokuratúry. A keby to nestačilo, najnovšie sa rozhodol zapojiť do politického boja na pôde parlamentu.

Z prejavu, ktorý chcel generálny prokurátor prečítať poslancom (ktorý nakoniec prečítal opozičný poslanec Blanár), je jasné, že sa postavil na stranu opozície. Postavil sa na stranu odporcov zmluvy s USA. Jednoznačne sa snaží pridať ruku k zmene zahraničnopolitickej orientácie Slovenska smerom k Rusku. Generálny prokurátor by mal byť z titulu svojej funkcie apolitický, čo už Žilinka zjavne nie je.

Čím ďalej, tým jednoznačnejšie vidieť, že ruský model prokuratúry je v našich podmienkach zlý a zastaraný. Rovnako sa ukazuje, akou veľkou chybou vládnej koalície bolo nezmeniť systém jej fungovania. Za úvahu stojí prekopanie tejto inštitúcie od základov pred uplynutím Žilinkovho funkčného obdobia. Odškodnenie jeho samého a predčasné ukončenie funkcie môže byť správnou cestou a najmä menšou škodou pre národ ako nechať ho vykonávať funkciu, do ktorej bol poslancami zvolený.  Hlavne ak namiesto aplikácie práva robí politiku a škodí krajine.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Maroš Žilinka

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie